MIŠANCA ZA 15 MINUTA

Poznata fotografkinja otkrila svoj recept za brzi pesto koji može dugo stajati u frižideru

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Poznata fotografkinja Berislava Picek otkrila je omiljene recepte s mišancom samo za čitatelje Dobre hrane koji su brzi i jako ukusni

Prilipuša, kostriš, žutenica, brmbečica… To su samo neki od sastojaka čarobne mješavine mediteranskog samoniklog bilja koja se tradicionalno bere u Dalmaciji uz more i na kršu. Škrta zemlja daje iznimno aromatične, pomalo gorke biljke intenzivna mirisa, pravu blagodat za gurmane. Mišanca se bere i jede od jeseni do proljeća, a najbolji okus upravo je sada, u rano proljeće, dok biljke ne počnu cvasti. Nakon tog razdoblja sve samoniklo bilje postaje oporo, pregorko i onda se trebaju jesti samo vrhovi. Na kontinentu se bere puno manji izbor, a najčešće su to koprive, maslačak, radič i bljušt, a u Dalmaciji je dostupna prava raskoš te zelene ponude, što dokazuju i narodska imena biljaka: kozja brada, divlja blitva, koromač, prosenica, radič, divlji luk, kostriš, lavlji zub, žutenica, ušac, maslačak, divlja mrkva, kostiš svinjak, cikorija, brmbečica, kravlja gubica, pivčić, prilipuša i druge. Nabrojene su biljke nutritivno bogate vitaminom C, mineralima, vlaknima i klorofilom i djeluju kao moćan antioksidans te su, kao i sve gorko povrće, djelotvorne za čišćenje jetre.

U pripremi mišance vrijedi pravilo koje kaže da što je ona jednostavnija, to je jelo moćnije. Kratko blanširanje ili kuhanje na pari s malo maslinova ulja i mrvicu soli već će biti dovoljni za zanimljiv i konkretan obrok. S lešo krumpirima mišanca može zamijeniti lešo blitvu ili slična jela koja jedemo kao prilog uz ribu ili meso. Često se jede i na salatu, s kuhanim jajima i začinjena octom. U veljači i ožujku pri svakom odlasku na plac uz sve drugo kupim i mišancu. Imam sreću što je na mojoj tržnici* nekoliko ljudi iz Dalmacije redovito donosi. Nikada ne kupim manje od kilograma. Kratko je blanširam i zamrznem kao male porcije koje se mogu koristiti i kao dodatak jelima s tjesteninom i u varivima. Ali što će najbolje pokazati posebnost i jačinu okusa mišance nego pesto. Uvijek me raduje jednostavna i brza priprema gotovog umaka koji dugo može biti u hladnjaku i od kojeg se u 15-ak minuta može napraviti ručak. Već godinama u izradi pesta ne koristim pinjole (iskreno, oni dobri su preskupi), nego umjesto njih koristim bademe ili lješnjake koje prepržim na suhoj tavi, maknem im kožicu i sameljem ih. Maslinova ulja uvijek imam doma, kao i domaći češnjak. I tako pesto nastaje u trenu.

* Mišanca kupljena na tržnici Utrina kod Šime iz Sukošana

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Recept za pesto od mišance

  • 1 kg mišance
  • 300 ml maslinova ulja
  • 5 režnja češnjaka
  • 100 g badema
  • 100 g naribanog sira Grana Padano
  • sol
  • ružičasti papar


Mišancu kuhajte na pari 5-8 minuta pa je ohladite. Bademe popržite na suhoj tavi, skinite im koru i sameljite ih. U blender stavite ohlađenu mišancu, dodajte joj bademe, maslinovo ulje, češnjak, sir, sol i papar pa blendajte dok ne dobijete gustu masu. Stavite pesto u staklenku i na vrh dodajte maslinovo ulje. Zatvorite i čuvajte u hladnjaku.

Za jela s tjesteninom na maslac u tavu dodajte žlicu pesta i malo škrobne vode u kojoj se kuhala tjestenina. Umiješajte tjesteninu i poslužite sa svježe naribanim sirom ili kremastim kozjim sirom kao na slici. Dovršite svježe mljevenim ružičastim paprom i dodajte nekoliko kapi maslinova ulja.

Napomena: "Volim da pesto ostane malo grublji jer tako djeluje prirodnije", objasnila je Beri.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Mišanca s prepeličjim jajima i krumpirom

  • 200 g mišance
  • 100 g krumpira
  • 6 prepeličjih jaja
  • maslinovo ulje
  • 1 žlica čvaraka
  • sezam
  • sol
  • papar
  • svježi koromač (iz mišance)

Mišancu skuhajte na pari, kao i krumpir s korom. Mišancu kratko ispecite na nekoliko kapi maslinova ulja, s krumpirom i sezamom. Posebno iskosajte čvarke i malo ih prepecite. Na kraju prepeličja jaja stavite peći između mišance i krumpira. Malo posolite i pospite prepečenim čvarcima te svježim koromačem pa jedite dok je toplo.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:33