HRANA SAMURAJA

Poznati zalogaj od riže jednostavniji je od sushija, a baš ukusan i zasitan, evo kako ga napraviti kod kuće

Trokutasti oblik simbolizira povezanost s prirodom i duhovni značaj planina u japanskoj kulturi

Jedan od najpopularnijih međuobroka u Japanu jest onigiri, odnosno punjene kuglice od riže. Ako ste možda čuli za naziv omusubi i povezali ga s ovim opisom, niste pogriješili. Naime, omusubi i onigiri isto su jelo. Osim okruglog oblika, moguće ga je pronaći i u trokutastom izdanju simbolizirajući tako povezanost s prirodom i duhovni značaj planina u japanskoj kulturi. Mnogi ne znaju da je onogiri osmišljen otprilike u 11. stoljeću kao praktičan obrok samurajima.

image
Unsplash /

Iako postoji mnogo recepata za onigiri, kod odabira nadjeva dopušteno je sve što je ukusno. Jedan od najčešćih nadjeva jest umeboshi (konzervirano voće koje se često naziva i japanskom šljivom), pružajući kiselkasto slani okus. Međutim, na vama je odabrati kombinaciju koja vam se najviše sviđa. Ostali popularni nadjevi među Japancima su klasična kombinacija tunjevine i majoneze, losos ili povrće. Kod odabira nadjeva imajte na umu rok trajanja. Tako ćete onigiri s tunom morati pojesti najkasnije dan poslije, dok će onaj s povrćem moći stajati i nekoliko dana.

image

Onigiri s lososom

Kaorinne/Getty Images/istockphoto

Za razliku od otvorenog izbora sastojaka nadjeva, za pripremu riže postoji pravilo kojeg se uvijek morate pridržavati da bi vam kuglice uspjele. Riža koju ćete koristiti treba biti ljepljiva da biste lakše oblikovali željeni oblik. Naime, za onigiri najbolje je koristiti rižu kratkog zrna, baš onu koju biste koristili za pripremu sushija. Ljepljiva riža dobar odabir u pripremi ovog jela što potvrđuje i činjenica da dio riječi nigiri u prijevodu znači - držati čvrsto. Također, savjetujemo da vam prije oblikovanja onigirja navlažite ruke da biste spriječili da se riža zalijepi za njih.

image
Yuuji/Getty Images

RAZLIKA ONIGIRIJA I SUSHIJA

Ako ste se zbunili i pomislili da je ovo samo sushi u drugačijem obliku, dobro je dodati da se u nekoliko stavki ipak razlikuju. Osim toga što je onigiri nešto veći, najbitnija razlika jest u pripremi riže. Dok se u pripremi sushija, riža začinjava soli, šećerom i rižinim octom, kod onigirija potrebna je samo sol ili neki jednostavan začin ili mješavina (što ovisi o receptu, primjerice mi vam donosimo recept s furikakeom).

image

Onigiri u trgovinama diljem Japana

Unsplash/

MODERNA VERZIJA

Iako ima već dugu povijest, u Japanu se priprema mnogo varijacija na temu onigirija. Primjerice, onigirazu bismo mogli opisati kao sendvič u kojem se riža i nadjev stavljaju u slojeve između listova norija i zatim presavijaju u kvadratni oblik.

U nastavku vam donosimo recept s portala Food and Wine.

image
Asobinin/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

750 g bijele riže za sushi
750 ml vode
1 žlica furikakea (poseban posip od sezama i algi, kupiti ga možete u specijaliziranim trgovinama)
6 umeboshi (također ih ima u specijaliziranim trgovinama azijskih proizvoda) ili bilo koji drugi nadjev

Priprema:

U zdjelu dodajte rižu i vodu u omjeru 1:1. Rižu ćete oprati tako da ju miješate nekoliko sekundi, ocijedite i postupak ponovite nekoliko puta, odnosno dok voda ne bude bistra. Nakon zadnjeg miješanja rižu ponovno stavite u vodu da odstoji na sobnoj temperaturi, otprilike pola sata. Zatim stavite kuhati rižu u vodi bez poklopca na srednje jakoj vatri. Nakon nekoliko minuta, smanjite temperaturu i poklopite poklopcem, i tako kuhajte 13 minuta, nakon čega ćete ju maknuti s vatre i pustiti da se kuha na pari otprilike 10 minuta, te malo promiješati zajedno sa pola žličice furikakea. Začinjenu rižu možete početi oblikovati u kuglice (ili neki drugi željeni oblik) te u njih dodajte umeboshi ili nadjev po želji. Onigiri je spreman za posluživanje odmah nakon pripreme. Uživajte i dobar tek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 08:51