NOVOGODIŠNJI RUČAK

Pravo je vrijeme za sarmu, ove godine radimo je po receptu poznatog chefa Pere Savanovića

 Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
Iskusni domaći chef na društvenim mrežama je podlijelio recept za novogodišnju sarmu

Jedan od najcjenjenijih hrvatskih chefova, Pero Savanović, na svojim je društvenim mrežama podijelio recept za novogodišnju sarmu koji smo istog trena poželjeli testirati. Iako je recepata za ovo popularno jelo zbilja puno, s obzirom na veliko iskustvo chefa Savanovića, odlučili smo kako će se upravo njegova verzija sarme naći i na našem novogodišnjem stolu.

Pero Savanović inače je poznati hrvatski kuhar koji je u svojoj bogatoj karijeri osvojio brojna priznanja te se može pohvaliti velikim postignućima. Odabran je tako i za jednog od petorice Hrvata članova organizacije World Master Chefs, čiji je glavni cilj promocija vrhunskoga kulinarstva te održavanja najviših standarda u svakom segmentu proizvodnje hrane. Pritom je važno spomenuti kako su kriteriji za odabir chefova u ovom slučaju iznimno strogi.

U svojoj je karijeri kuhao za brojne poznate, radio je kao chef kuhinje u hotelu Esplanada u Wegbergu, predavač je u Kuharskoj akademiji Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija te je jedan od osnivača Croatia Chefs Cluba. Mnogi ga pamte i po sudjelovanju u kulinarskim emisijama. Jedan je od onih chefova koji se potpuno posvećuju radu i upravo je zato iznimno cijenjen u gastronomskim krugovima.

image

pero savanović

Josko Supic/cropix/

Posljednjih godina javnosti je postao poznat po svom humanitarnom radu u sklopu inicijative Chef kuha doma, a za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa, kada smo svi bili zatvoreni u svojim domovima, snimao je videe te sa svojim pratiteljima dijelio recepte.

Trenutno kuha u restoranu Matrioška u Baškoj Vodi i, kako je nedavno rekao za Slobodnu Dalmaciju, najveći kompliment mu je kada ga mladi kolege traže savjet, a veterani poput njega samog dolaze k njemu jesti jer im je samima dosta kuhanja za taj dan.

Također, Savanović je prošle godine na tržište izbacio i svoj gin, nastao u suradnji s privatnom destilerijom Marija Čuture. Nazvao ga je Pero gin, a otkrio je i kako su šest mjesec radili na dizajnu kako bi u piće ugradili sastojke koji mu daju onaj pravi, fini, mediteranski okus. U razgovoru o ginu za Slobodnu Dalmaciju otkrio je i kako je dizajnirao i mesne okruglice za poznatog vlasnika beef-shopa, Mišu Pešića.

U nastavku ostavljamo recept za sarmu iskusnog Pere Savanovića, a više detalja svakako potražite i na njegovom Instagram profilu te Facebook stranici.

image
Ante Cizmic/

NOVOGODIŠNJA SARMA

Trebat će vam:

1 glava kiselog kupusa

500 g rezanog kiselog kupusa

500 g mljevene svinjetine

500 g mljevene junetine

80 g riže

1 glavica luka

4 režnja češnjaka

peršin

100g pancete (za smjesu)

sol, papar, crvena slatka mljevena paprika

žlica svinjske masti

suho svinjsko meso, panceta,suha rebra kosti i kobasice po želji

Priprema:

Izmiješamo meso s češnjakom, pancetom i peršinom koji smo isjeckali. Dodamo luk crveni koji smo isjekli sitno i lagano prodinstali. Smjesu posolimo, popaprimo i dodamo rižu i crvenu mljevenu papriku. Listove kupusa lagano odvojimo i properemo u hladnoj vodi da sarma ne bi bila previše kisela. Na listove položimo žlicu smjese od mesa i savijamo listove tako da krajeve utisnemo prema sredini i zatvorimo nadjev. Na dno lonca položimo po želji suha rebra ili kožu slanine. Na njih položimo kiseli rezani kupus. Na njih složimo u krug sarme, a između njih pancetu (slaninu). I tako u redove dok ne potrošimo kupus i smjesu od mesa. Dolijemo vodu i poklopimo kuhamo lagano oko 2 sata. Po želji stavite zapršku koju na pravite od žlice svinske masti na koju dodate žlicu crvene slatke mljevene paprike i žlicu brašna. Uz sarmu idealno je poslužiti pire od krumpira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 00:00