KOLAČ ZA POPODNEVNI ČAJ

PRHKE KOŠARICE S KREMOM OD TONKE: Hipnotizirajući miris kontroverznog začina!

Tihana Lohinski, autorica bloga Strawberry Soup, nam je otkrila ovaj jednostavan i zdrav recept za odličan kolač koji će savršeno pasati uz popodnevni čaj

TIJESTO:

150 grama brašna
100 grama svinjske masti
50 grama šećera u prahu
1 jaje ili samo žumanjak
prstohvat soli
pola žličice arome vanilije

KREMA:

pola sjemenke tonke (naribane u prah)
500 ml mlijeka
2 žumanjka
35 grama gustina
125 grama šećera
30 grama maslaca

POSTUPAK:

U prosijano brašno dodati prstohvat soli, a zatim hladnu svinjsku mast u sitnim komadićima i prstima sve pomiješati dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Dodati šećer u prahu i pomiješati, a zatim dodati razmućeno jaje i vaniliju i rukama brzo umijesiti prhko tijesto. Oblikovati ga u kuglu ili disk, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na hlađenje na nekoliko sati ili preko noći. Pripremite kremu. Naribajte sjemenku tonke u prah i dodajte u lonac s pola litre mlijeka. Mlijeko zagrijte do vrenja pa maknite s vatre. U međuvremenu pomiješajte žumanjke, pola količine šećera i gustin i miješajte dok ne dobijete jednoličnu pastu. Otprilike trećinu zagrijanog mlijeka dodajte u tu smjesu i promiješajte.

U ostatak mlijeka dodajte drugu polovicu šećera i vratite na vatru te zagrijte do vrenja. U mlijeko dodajte i smjesu sa žumanjcima te sve zajedno kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući. Kad se krema počne stiskati, maknite je s vatre. Kad se ohladi, dodajte omekšali i izmiksani maslac. Kremu propasirajte kroz cjediljku s gustom rešetkom, da u kremi ne bi ostalo grudica. Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi (ne koristiti previše brašna). Vaditi krugove veličine kalupa u kojima ćete peći košarice pa ih lijepo rasporediti po kalupima. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 10-ak minuta. Izvaditi košarice iz kalupa, a nakon što se ohlade, napuniti ih kremom i po želji dodati još neko voće (borovnice, jagode, maline...).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 13:34