Ma fantazija

Prije nego što bacite i tu posljednju koricu domaćeg limuna, isprobajte ovu juhu od tortelina

Ova nježna tjestenina s punjenjem od sira i svježe povrće naglašavaju delikatan okus juhe od limunove kore.

Postoji među nama dosta ljubitelja agruma, posebno domaćih nešpricanih limuna, koje još uvijek imamo prigodu nabaviti ili na tržnicama ili od obitelji, prijatelja i poznanika s mora. No, kad god se zateknemo na toj temi, čini se kako rijetki među nama od limuna rade išta drugo osim što mu iskoriste sok za napitke, dresing za salatu ili eventualno naribaju malo kore za kolače.

Jeanine Donofrio, autorica kuharica koja rado eksperimentira s novim namirnicama i okusima, jedna je od onih zaljubljenika u hranu, kojoj je limun nerijetko bio inspiracija, pa mu je posvetila i svoju novu kuharicu. Limunov sok koristila je rado prilikom pripreme doručka kada bi njime posipala avokado na tostu, za međuobrok ili ručak bi njima začinjala salatu, a za večeru je često znala napraviti tjesteninu s pestom, brokulom i zapečenim limunom. No, onda se jednog dana zamislila koliko zapravo otpada ima od nekih namirnica u kuhinji, a među njima i od limuna, ispričala je za thekitchn.com.

image
Unsplash

"Zapravo, devedeset posto puta kada bih posegnula za limunom bilo je to zbog njegova soka, dok bi mi korica propala, jer bih je bacila. Ponekad bih je koristila za svježi preljev za tjesteninu ili juhu, ili bih je umiješala u tijesto za kolače ili muffine, no, ako sam htjela sačuvati sve te limunove kore, morala sam pronaći jelo u kojem će ih biti više", ispričala je Donofrio koja je zahvaljujući limunovoj korici osmislila novo jelo.

"Tako sam počela raditi juhu od limunove kore koju dijelim u svojoj novoj kuharici ‘Love & Lemons: Simple Feel Good Food‘ i više nikad neću baciti limunovu koru. Pirjane s celerom, češnjakom, soli i paprom, korice limuna stvaraju zlatnu juhu nježnog pikantnog okusa. Toliko je ukusna da je rado pijuckam samu, ali čini i prekrasan temeljac za moju juhu od tortelina", otkrila je ova food blogerica.

Ovo su njezini savjeti!

Ogulite limun prije nego što iz njega iscijedite sok. Ovo je lako učiniti s gulilicom za povrće. Zamrznite kore dok ne budete imali dovoljno za pripremu juhe.

Limun lagano pritisnite kada ga gulite. Želite da kore imaju uglavnom žutu koru, sa što manje bijele srži. Previše srži može dodati gorke note juhi.

Ne podcjenjujte snagu ostalih sastojaka juhe. Celer i češnjak donose ravnotežu ovoj juhi, čineći je slađom i složenijom.

Zamrznite juhu, ako vam je ostane viška! (Za čuvanje juhe: Ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi nakon kuhanja. Premjestite u hermetički zatvorene posude i u hladnjaku čuvajte do tjedan dana ili zamrznite do 3 mjeseca).

Koricu od limuna i naranči možemo iskoristiti i na ove načine - pogledajte.

Recept za juhu od tortelina s juhom od limunove kore

Sastojci

Za juhu od limunove kore:

4 stabljike celera, uključujući lišće

2 režnja češnjaka, vodoravno prerezana na pola

kora od 4 limuna

2 žličice soli

1 žličica crnog papra u zrnu

10 šalica vode

Za juhu od tortelina:

pakiranje tortelina sa sirom (kupovnih ili domaćih)

4 šalice juhe od limunove kore

2 šalice svježeg špinata

1 šalica smrznutog graška, odmrznutog

1 žlica svježeg soka od limuna

ekstra djevičansko maslinovo ulje, za podlijevanje

prstohvat sjemenki ljute papričice (po želji)

sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:

  1. Napravite juhu od limunove kore:
  2. Sve sastojke stavite u veliki lonac i zakuhajte.
  3. Smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 30 minuta.
  4. Procijedite i bacite povrće, papar u zrnu i koru limuna. Začiniti po želji.
  5. Napravite juhu od tortelina:
  6. Zakuhajte veliki lonac posoljene vode.
  7. Pripremite torteline prema uputama na pakiranju, kuhajte dok ne budu al dente.
  8. Ocijedite i ostavite sa strane.
  9. Zagrijte juhu u velikom loncu ili pećnici na srednje niskoj temperaturi dok se ne zagrije, oko 2 minute.
  10. Dodajte kuhane torteline, špinat, grašak, limunov sok i pola bosiljka. Miješajte dok špinat ne uvene, oko 1 minutu. Začinite po želji.
  11. Podijelite juhu u zdjelice i po želji prelijte s malo maslinovog ulja, preostalim bosiljkom, nekoliko mljevenih zrna papra i prstohvatom crvene paprike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:18