I BRZO, I FINO

Priprema ovih 5 jela neće vam oduzeti više od 30 minuta, a idealna su za prve proljetne dane

Skupili smo pet provjereno dobrih proljetnih recepata s kojima nema greške

Jedva smo dočekali proljeće, toplije dane i, još važnije, sve više šarenila na klupama omiljenih nam tržnica. Odmah smo se bacili na listanje recepata s proljetnim namirnicama pa smo tako odlučili napraviti malu selekciju od pet favorita kojima se ovog proljeća planiramo vraćati.

Na listi su se našli slasni hrskavci od mladog luka, tjestenina sa šparogama i kozicama, gljive punjene špinatom, quiche ili slana pita s koprivama i gužvara s medvjeđim lukom. Najbolje od svega, sva ova jela pripremaju se brzo, u 30-ak minuta, a dok čekate da se kuhaju ili peku, brzinski možete pospremiti kuhinju (jer nećete uprljati niti previše suđa) pa na kraju zadovoljno uživati u nekim novim, drugačijim i još ukusnijim jelima. Recepti vas čekaju u nastavku.

HRSKAVCI OD MLADOG LUKA

Hrskavci od mladog luka nevjerojatno su jednostavni za pripremu, a slasni mali zalogaji koji bi se, unatoč tome što je u pitanju luk, mogli svidjeti i najmlađima i najstarijima za stolom. Kod pripreme začine koristite malo hrabrije, birajte dimljenu papriku, timijan i kumin, a zatim, kada se ispeku, sve zajedno poslužite uz jednostavan umak od jogurta.

image
Biljana Blivajs/Cropix

HRSKAVCI S MLADIM LUKOM

Trebat će vam:

160 g slanutkova brašna
30 g bijelog brašna
1 žličica kumina
1 žličica dimljene paprike
1 žličica sušenog timijana
1 žličica sezama (po želji)
prstohvat čilija u prahu
sol
200-250 ml hladnog piva
1 vezica luka
ulje za prženje

Priprema:

U posudi pomiješajte slanutkovo i bijelo brašno, kumin, dimljenu papriku, sušeni timijan i sezam (ako ga koristite). Dodajte sol i malo čilija, a zatim i pivo. Pomiješajte. Trebali biste dobiti malo gušću smjesu od one za palačinke. U smjesu ubacite nasjeckani mladi luk. U ulje dodajte žlicu smjese i pržite tako da hrskavci ne dodiruju dno posude. Pržite dvije minute sa svake strane ili dok ne dobiju boju. Poslužite uz umak od vrhnja u koji ste dodali čili ulje ili ulje od mladog luka, sjeckani vlasac i druge začine po želji.

PAŠTA SA ŠPAROGAMA I REPOVIMA KOZICA

Kada smo nedavno posjetili splitski restoran Villa Spiza, Ivana Gamulin s nama je podijelila recept za penne sa šparogama i repovima kozica. Ovo jelo bit će idealno za dane kada vam se baš i ne provodi previše vremena u kuhinji (možete koristiti i smrznute kozice), ali i za subotnji ručak kada nakon obilaska ribarnice obitelj ili prijatelje želite počastiti malo drugačijim ručkom.

image
Ante Cizmic /Cropix

TJESTENINA SA ŠPAROGAMA I REPOVIMA KOZICA

Trebat će vam:

mac šparoga
očišćeni repovi kozica
šalša
češnjak
tjestenina (penne ili po izboru)
temeljac od kozica
maslinovo ulje
bijelo vino
sol i papar
nasjeckani list peršina

Priprema:

Mac šparoga očistiti - odvojiti tvrdi dio i sačuvati za temeljac. Kuhati penne (500 g) u zasoljenoj kipućoj vodi. U međuvremenu zagrijati maslinovo ulje i dodati šparoge, pirjati oko pola minute tvrđi dio, potom dodati vrhove, kratko okrenuti i podliti s pola decilitra bijelog suhog vina. Kada počne isparavati, dodati repove kozica, malo soka od poma (pasata) i jednu žlicu šalše, te na ploškice izrezan češnjak i 100-150 ml temeljca od kozica. Lagano kuhati dok se sve ne zgusne. Umiješati penne, uskladiti okuse i poslužiti. Po želji posuti peršinom.

GLJIVE SA ŠPINATOM

Umjesto špinata na mlijeku, razmislite da ovog puta napravite gljive punjene kremastim špinatom. Trebat će vam tek nekoliko sastojaka, a dobra je stvar kod ovog recepta što gljive termički možete obraditi u pećnici, ali i na roštilju. Pa, ako ste već otvorili sezonu, ovo bi mogao biti idealan prilog sočnim odrescima.

image
Berislava Picek/Cropix

GLJIVE SA ŠPINATOM

Trebat će vam:

10 velikih šampinjona
250 g svježeg špinata
2 češnja češnjaka
4 žlice maslaca
4 žlice parmezana
4 žlice mozzarelle
2 žlice vrhnja za kuhanje
sol i papar

Priprema:

Špinat vrlo kratko blanširajte te usitnite. Špinatu dodajte usitnjen češnjak, maslac, svježe naribani parmezan i mozzarellu narezanu na jako sitne kockice. Dodajte sol i papar te sve dobro promiješate. Gljivama maknite stapku. Smjesom napunite klobuk. Stavite na rešetku roštilja ili u posudu za pečenje. Ako ih pečete na roštilju, pripazite da vatra bude blaga. Pecite dok se gljive ne ispeku, a sir otopi.

PITA S KOPRIVAMA

Ako ste, pak, umjesto na tržnicu svratili u šumu, sigurno ste se vratili s pušlekom kopriva. Iskoristite ih za savijaču ili, još bolje, slasnu slanu pitu. U našem receptu kombiniramo je sa svježim kravljim (može i kozji) sirom, kiselim vrhnjem, a ubacili smo i malo pršuta. U slučaju da smatrate da je priprema tijesta prezahtjevan zadatak, koristiti možete i kupovno lisnato tijesto, ali birajte ono s maslacem.

image
Berislava Picek/Cropix

PITA S KOPRIVOM

Za tijesto:

240 g brašna (pola glatko, pola oštro)
120 g maslaca
1 jaje
1 žlica punomasnog kiselog vrhnja ili milerama
malo soli

Za nadjev:

500 g kopriva
200 g svježeg kravljeg ili kozjeg sira
3-4 žlice milerama ili punomasnog kiselog vrhnja
sol
1 jaje
par šnita pršuta ili slanine
100 g cheddara ili drugog sira po želji

Priprema:

Zamijesiti tijesto i ostaviti ga dva sata u frižideru. Ako vam se žuri, bit će dobro i bez hlađenja. Koprive očistiti rukavicama tako da nakidate samo listove. Zatim listove staviti u kipuću vodu na par minuta i dobro ih ocijediti. Narezati, odnosno usitniti malo koprivu nožem, narezati i pršut na manje komadiće pa u zdjeli pomiješati sve navedene sastojke za nadjev. Tijesto razvaljati, staviti u lim za quiche ili onaj za tortu tako da rubovi tijesta budu malo uzdignuti. Izliti pripremljenu smjesu i posuti naribanim cheddarom. Peći na 180 stupnjeva oko pola sata. Quiche rezati mlak kad se malo stisne.

GUŽVARA S MEDVJEĐIM LUKOM

I na kraju, kada ste već na tržnici, svratite i do kioska sa svježom tjesteninom, kupite pakiranje kora za savijače pa od njih napravite jednostavnu, brzu gužvaru s medvjeđim lukom. Ovaj recept dobra je opcija i za dane kada vam u pakiranju kora za savijače ostane tek nekoliko komada koje su se već isušile i trebate ih što prije iskoristiti.

image
Berislava Picek/Cropix

GUŽVARA S MEDVJEĐIM LUKOM

Trebat će vam:

6-8 listova tankih kora s jajima
1 žlica maslaca
4 jaja
2 dl kiselog vrhnja
300 g svježeg sira
100 g parmezana
malo maslinova ulja
sol i papar
dobar stručak srijemuša

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Vatrostalnu posudu ili limeni kalup premažite maslacem pa obložite s dva sloja kora. U slučaju da koristite manje pojedinačne kalupe, kore narežite na komade prikladne veličine. Svježi sir posolite, dodajte jaja, kiselo vrhnje, narezani srijemuš, naribani parmezan i malo maslinova ulja. 3-4 kore natrgajte rukama na sitne komade i dodajte u smjesu. Zamiješajte dok ne dobijete gust nadjev. Njime napunite kalup i odozgo poklopite s još dva sloja kora. Premažite kiselim vrhnjem. Pecite dok ne bude rumeno i hrskavo, ovisno o veličini kalupa, 30-45 minuta. Servirajte toplo. Po želji, srijemušu možete dodati i drugog blanširanog samoniklog bilja, recimo koprive i maslačka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:42