Pravi sezonski

Pripremite bogati složenac s mesom, kupusom, tikvicama, sirom i kiselim vrhnjem

 iStock/Azurita
Nekoliko sezonskih namirnica, nekoliko onih kojima se uvijek rado vraćamo i bogati ručak spreman je rekordnom roku

Priprema: 25 min
Pečenje 40 min
Porcija 4

Trebat će vam:

400 g mljevenog miješanog mesa
1 glavica luka
1 manja glavica kupusa
2 tikvice
200 ml vrhnja za kuhanje
šalica kiselog vrhnja
100 ml bijelog vina
100 g nekog topivog sira
2 žlice ulja

Priprema:

Pažljivo odvojite listove zelja. Odrežite kocen, odnosno tvrdi donji dio tako da list zarežete u obliku slova V. Listove blanširajte u slanoj vreloj vodi oko 5 minuta. Stavite ih na kuhinjsku krpu da se cijede. Nasjeckajte luk, pa ga staklasto prepržite na uju. Dodajte meso i pržite dok ne poprimi smeđu boju. Posolite, popaprite. Operite tikvice i naribajte ih. Namastite dno posude u kojoj ćete peći složenac. Uključite pećnicu na 180 °C. Pomiješajte vrhnje za kuhanje s kiselim vrhnjem i vinom. Malo mješavinom namažite dno posude. Po dnu poslažite listove kupusa, rasporedite po listovima meso, posipajte ribanim sirom i zalijte vrhnjem. Opet stavite listove zelja i slažite tako redom pazeći da posljednji bude list zelja. Zalijte složenac s ostatkom vrhnja. Stavite u pećnicu i pecite 30-40 minuta, odnosno dok površina ne poprimi zlatnožutu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:44