VIKEND PROJEKT

Probali smo i vidjeli svakakve, ali ove rolice izgledaju i zvuče najslasnije do sad, imamo recept

Recept za rolice s toplim začinima i pekan orasima ustupila nam je Ena Nagy, na društvenim mrežama poznatija kao Slavonka

Toplo tijesto meko poput oblaka s ljepljivim premazom od meda, zimskim začinima i hrskavim pekanima, slatko i slasno istovremeno, tako nekako zamišljamo rolice recept za koje smo ovih dana dobili od Ene Nagy, na društvenim mrežama poznatije kao Slavonka. Ena je, naime, na svom Instagram profilu objavila recept za ove rolice i objasnila kako bolje ne postoje, što je i nama već dovoljan razlog da se ovog vikenda upustimo u pripremu.

image
Ena Nagy/Slavonka/

"Dakle, honey glaze pumpkin spice pecan rolls. Ne mogu na hrvatskom naziv, žao mi je, ljepše zvuči na engleskom i slađe mi je tako, a pošto sam ja kreirala ovaj recept, mogu kako ‘oću. Ovo nisu još jedne cimet rolice, ovo je level iznad, ovo je ono što ste čekali i ono za što vrijedi upaliti rernu", poručila je Ena.

image
Ena Nagy/Slavonka/

Pustit ćemo vas da još malo uživate u fotografijama, a u nastavku vam ostavljamo i recept, pa kada ste spremni, zaronite te ruke u zdjelu s brašnom i bacite se na posao. Ovo nam se čini kao nešto u što se zbilja isplati uložiti vrijeme (a i kalorije).

image
Ena Nagy/Slavonka/

ROLICE S MEDOM I PEKAN ORASIMA

Za 8 kamada će vam trebati:
125 ml toplog mlijeka
3,5 g suhog kvasca (to vam je pola vrećice)
50 g šećera običnog
275 g glatkog brašna
1 jaje
40 g maslaca omekšalog
prstohvat soli
Premaz:
100 g muscovado šećera
50 g maslaca
4 žličice pumpkin spice mješavine (to je kombinacija cimeta, muškatnog oraščića i klinčića, kod nas još bude i kao začin za medenjake)
Medena karamela:
50 g maslaca
150 g meda
100 ml vrhnja za šlag
dobar prstohvat soli
100 g tostiranih pekan oraha
Priprema:
Prvo napravite medenu karamelu da se ohladi. U posudu dodajte maslac i med pa zagrijte na laganoj vatri. Miješajte non stop i kad prokuha, kuhajte 5 minuta. Dodajte vrhnje za šlag pažljivo pa promiješajte i pustite opet da prokuha pa kuhajte 3 minute. Dodajte sol, promiješajte. Prebacite u drugu posudu pa pustite da se ohladi.

Za tijesto, u posudu za miksanje dodajte toplo mlijeko, kvasac i šećer. Pustite da se kvasac aktivira par minuta pa dodajte sve ostale sastojke osim maslaca i miksajte. Kada vidite da se tijesto krenulo sjedinjavati, dodajte maslac i miješajte kratko, da se umijesi i on. Tijesto je mekše, a to znači da će vam i same rolice biti mekane. Pokrijte i pustite da se diže na toplom dok se ne udupla.

Mikserom izradite premaz - sve sastojke u posudu i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu - par minuta. Tijesto razvaljajte na pravokutnik 25x40cm. Slobodno pobrašnite površinu na kojoj valjate, a brašnite i gore da vam se ne lijepi. Premažite premazom cijelu površinu. Zarolajte po dužoj strani pa narežite na 8 jednakih rolica.

Tepsiju promjera 14x30 premažite maslacem pa polovicu napravljene medene karamele dodajte na dno. Pospite tostirane pekan orahe (tostirajte ih u pećnici na 180 stupnjeva, 7 minuta) pa slažite gore izrezane rolice. Pokrijte krpom i ostavite da se dižu na toplom barem 30 minuta do sat vremena. Bar malo na volumenu da dobiju. Pećnicu zagrijte na 220C, a kad ubacite rolice smanjite na 180 i pecite 25 minuta. Kad su pečene, pažljivo ih okrenite iz protvana na tanjur tako da donji, karamelasti dio bude gore.

P.S. Na kraju se sakrijte negdje i pojedite cijelu tepsiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 11:10