KUHAM/ŠERAM

PROLJETNA TJESTENINA MATIJE BOGDANA: Par korisnih trikova za finu kremastu carbonaru!

Matija Bogdan, chef koji je londonsku adresu nedavno zamijenio onom u Hrvatskoj kao glavni chef poznatog restorana Mano, otkrio nam je kako priprema jedno od omiljenijih proljetnih jela - carbonaru.

Mudrost je, kaže, držati temperaturu dovoljno niskom kako ne biste dobili kajganu s tjesteninom umjesto svilenkastog umaka, a trik ubaciti nekoliko žlica vruće slane vode od kuhanja tjestenine u žumanjke i sir kako biste ih temperirali i reducirali šok vruće tave. Lista sastojaka je prilično kratka, a vrijeme pripreme ne dulje od dvije ili tri dobre pjesme.

Zagreb, 251119.
Hrana nakon slavlja: Chefovi Marko Palfi i Matija Bogdan pripremili su 3 savrsena jela nakon slavljena. Tortilju, curry s morskim plodovima, pohani picek s tjesteinom s sirom.
A Anita Saric urednica na webu Dobre hrane  priprmila je hamburger od sarme i burek s pecenom piletinom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Trebat će vam:

5 žumanjaka
250 g tjestenine - špageti
30 g Pecorino sira
50 g dimljene pancete
papar i sol

Spaghetti carbonara on plate
Getty Images/iStockphoto

Stavite veliki lonac vode da proključa za kuhanje tjestenine. Na količinu vode za kuhanje tjestenine stavite 3% soli i stavite tjesteninu da kuha. Pancetu popržite na par kapi ulja na tavi dok ne postane hrskava, nakon čega je izvadite da se prekine proces prženja. U posebnoj zdjelici ili dubokom tanjuru s pjenjačom dobro umutite žumanjke, malo papra i ribani Pecorino sir. Kad je tjestenina kuhana i spremna, prebacite je u tavu gdje se pržila panceta, upalite plin na slabu vatru te dodajte preprženu pancetu. Smjesu žumanjaka i Pecorina dodajte u tavu s tjesteninom i pancetom. Pazite da temperature bude dovoljno niska kako ne biste dobili kajganu. Dobro promiješajte, dodajte malo soli ako je potrebno te odmah poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:11