RECEPTI SLASTIČARNICE ORIJENT

PROVJERENA TORTA KOJA SE TOPI U USTIMA: Dobili smo recept za savršenu kremastu tortu od jagoda iz kultne slastičarnice Orijent!

Zagreb, 240518. Sestre Seherezada Sucevic i Ildeza Tahiri Martelanc vlasnice su legendarne slasticarne Orijent u Maksimirskoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

U potrazi za pravim slastičarnicama, koje kolače i sladolede ne rade od gotovih smjesa, navratili smo do Ildeze i Šeherezade Tahiri u slastičarnicu Orijent

ZA BAZU:

80 g graham keksa
45 g maslaca
30 g smeđeg šećera

 

ZA NADJEV:

500 g krem sira
180 g kristal šećera
50 g maslaca
3 jaja
150 ml slatkog vrhnja
1 žličica škrobnog brašna

 

ZA PREMAZ (TOPPING):

100 ml slatkog vrhnja
100 g mascarponea
jagoda prema želji

 

Zagreb, 240518. Sestre Seherezada Sucevic i Ildeza Tahiri Martelanc vlasnice su legendarne slasticarne Orijent u Maksimirskoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

ZA JAGODE U ACETU:

Prokuhajte oko 100 ml aceta balsamica s malo šećera i kuhajte da se reducira pa ubacite oko 100 g jagoda. Dio smjese stavite na dno od keksa, a dio u topping. Izmrvite kekse i pomiješajte s otopljenim maslacem i obložite dno okruglog kalupa. Na kekse stavite polovicu smjese jagoda prokuhanih u reduciranom balzamičnom octu. Za kremu izmiješajte mekani maslac, šećer, sir, brašno i žumanjke. Izmiksajte snijeg od bjelanjaka i sasvim lagano istucite slatko vrhnje u šlag pa sve izmiješajte i stavite na kekse i jagode. Pecite na 160 Celzijevih stupnjeva oko sat vremena. Kad se kolač ohladi, premažite ga toppingom za koji najprije pomiješajte mascarpone s drugom polovicom zgnječenih jagoda iz balzamičnog octa pa umiješajte tučeno slatko vrhnje.

Izdvajamo

Iz drugih medija