StoryEditor
BRAŠNO IZ MLINA

Provjereni recept za integralni kruh!

Integralni kruh
 Božidar Vukičević/Cropix

(priprema: 20 minuta, stajanje 45 minuta + 15 minuta, pečenje 35-45 minuta)

500 g brašna (50% pšeničnog integralnog, 20% raženog ili kukuruznog i 30% ili polubijelog tip 850 ili bijelog tip 550)
pola svježeg kvasca
325 dl mlake vode 
žličica maslinova ulja
10 g soli
prstohvat šećera

image
Integralni kruh
Božidar Vukičević/Cropix

Uspite brašno u posudu i posolite ga. Potom odvojite 2/3 brašna u drugu posudu, a u posudu s 1/3 brašna dodajte mlaku vodu s rastopljenim kvascem i šećerom. Miješajte jako kuhačom dok se sastojci ne povežu, a onda polagano dodajte ostatak brašna. Kad dobro izmiješate sve brašno (ponekad sadržaj vode u brašnu varira, stoga nije moguće odrediti točnu količinu vode), ulijte ulje i domijesite rukom sve dok tijesto ne postane kompaktno i prestane se lijepiti. Po potrebi možete dodati još brašna ili vode da tijesto bude kompaktnije. Nakon toga pustite ga da odstoji najmanje 45 minuta (ako je hladno i dulje) te ga izmijesite još jednom prije pečenja te oblikujte i stavite u lim za pečenje. Pustite ga da odstoji još 10-ak minuta. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, stavite lim za pečenje i pecite 10 minuta na toj temperaturi. Nakon toga smanjite na 190 i pecite još oko 25 minuta, ovisno o pećnici. Imate li pećnicu s ventilatorom, možete staviti i na veću temperaturu pečenja. Ne zaboravite pečeni kruh prekriti krpom i pustiti da odstoji na zraku bar 30 minuta. U slast!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2020 21:16