DOBRE IDEJE

PROVJERENI RECEPTI S BUČINIM ULJEM: Nadjevene buče

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Poznati varaždinski kuhar Damir Crleni, šef kuhinje hotela Park, odlučio se posvetiti tradicionalnim jelima svoga kraja.
Poznati varaždinski kuhar Damir Crleni, šef kuhinje hotela Park, odlučio se posvetiti tradicionalnim jelima svoga kraja.

100 g kajmaka
50 ml kiselog vrhnja
1000 g buče
480 g teletine i srnetine
1 glavica luka
10 g češnjaka
50 g peršinova lista
1 jaje
60 g riže
sol
papar
300 g rajčica
50 ml suncokretova ulja
maslac

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Teletinu i srnetinu pirjajte na luku, češnjaku te začinite prema potrebi. Ohladite i dodajte nasjeckani peršinov list, jaje i malo prokuhanu rižu i zamijesite kao nadjev za sarmu. Okruglu buču očistite od koštica i skinite koru te prerežite na pola da dobijete dvije polukugle. Posudu za pečenje - vatrostalnu, okruglu - premažite maslacem i naizmjence u krug slažite buču koju ste izrezali na režnjeve. Kada završite krug, u sredinu dodajte pripremljeni nadjev i prekrijte ga drugim dijelom buče da dobijete oblik polukugle s gornje strane. Rajčice pirjajte na luku, začinite i ravnomjerno rasporedite po pripremljenim bučama s nadjevom. Kajmak omekšajte vrhnjem i premažite gornji dio te pecite na 180 ºC otprilike jedan sat dok se ne sjedine svi sastojci s bučom i lijepo se zapeče. Malo ostavite da odstoji i poslužite rezano na kriške kao samostalno jelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 22:21