DOBRE IDEJE

PROVJERENI RECEPTI S S BUČINIM ULJEM: Kruh od buče

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Poznati varaždinski kuhar Damir Crleni, šef kuhinje hotela Park, odlučio se posvetiti tradicionalnim jelima svoga kraja.
Poznati varaždinski kuhar Damir Crleni, šef kuhinje hotela Park, odlučio se posvetiti tradicionalnim jelima svoga kraja.

375 g buča mariniranih s kardamomom
500 g kukuruznog brašna
150 g raženog brašna
100 g bučinog brašna
100 g cijelih bučinih koštica
500 ml vode
40 g svježeg kvasca
50 ml tople vode
60 ml varaždinskog bučinog ulja
2 žličice soli
2 žlice šećera

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Zagrijte pola litre vode, ne smije prokuhati. U posudu za miješanje prebacite kukuruzno brašno i bučine koštice i sve zalijte vrućom vodom. Dobro izmiješajte. Buče očistite, narežite na kocke veličine 1 x 1 centimetar i marinirajte s kardamomom i malo soli. U posebnoj posudici otopite svježi kvasac s malo šećera i pustite 10 do 15 minuta da se stvori pjenica. U rashlađeno kukuruzno brašno dodajte dignuti kvasac, raženo i bučino brašno, varaždinsko bučino ulje, sol i ostatak šećera i marinirane svježe buče s kardamomom. Kalup za pečenje kruha namastite uljem. Prebacite u kalup tijesto za kruh te ga poravnajte mokrom žlicom. Prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite 20-ak minuta da se tijesto digne. Kruh pecite u zagrijanoj pećnici 40 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 11:03