DOBRE IDEJE

PROVJERENI RECEPTI S S BUČINIM ULJEM: Sušene buče s vabučinom

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Poznati varaždinski kuhar Damir Crleni, šef kuhinje hotela Park, odlučio se posvetiti tradicionalnim jelima svoga kraja.
Poznati varaždinski kuhar Damir Crleni, šef kuhinje hotela Park, odlučio se posvetiti tradicionalnim jelima svoga kraja.

1000 g buče
varaždinsko bučino ulje
vabučin
sol

Buče narežite na šire trakice, posolite na dva sata i ocijedite rasol, operite buče dobro u hladnoj vodi, brzo posušite pa stavite između dvije daske pod težilo da se ocijede. Nakon toga u malo zagrijanoj pećnici sušite buče da ishlapi vlaga iz sredine kako se kasnije prilikom skladištenja ne bi pokvarile. Buče možete sušiti i na suncu. Buče možete poslužiti kao samostalne grickalice, zalogaje i kao dodatak drugim jelima, a u našoj varijanti s varaždinskim bučinim uljem i vabučinom.

Berislava Picek / HANZA MEDIA

VABUČIN

150 g bučinih koštica
1 manji luk
1 češanj češnjaka
2 žlice varaždinskog bučina ulja
1 žličica octa
sol i papar

Na tavi bez ulja kratko prepecite bučine koštice, posolite ih i malo ohladite. Dvije trećine koštica fino sameljite, a ostatak sitno nasjeckajte. Luk i češnjak isjeckajte što sitnije. Pomiješajte sve sastojke, dodajte varaždinsko bučino ulje, žlicu bijelog octa. Sve dobro sjedinite, još malo začinite. Ostavite u hladnjaku sat, dva da se dobro prožmu svi sastojci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 01:45