Šaka mjendula, svežanj lavande...

Provjereni recepti za tradicionalne dalmatinske slastice!

Fina i aromatična rozata, drugačiji kolač s maslinovim uljem savršen za ljetne dane uz kuglicu sladoleda, pomiješani cukar i mjenduli... I još ukusnih dalmatinskih slatkih specijaliteta koje ćete željeti jesti cijelo ljeto!
Fina i aromatična rozata, drugačiji kolač s maslinovim uljem savršen za ljetne dane uz kuglicu sladoleda, pomiješani cukar i mjenduli... I još ukusnih dalmatinskih slatkih specijaliteta koje ćete željeti jesti cijelo ljeto!

Priprema: Ana Marija Bujić

Rozata

5 jaja
170 g šećera
1 burbon vanilin šećer
450 ml mlijeka
korica limuna
1 žlica likera od ruže
1 žlica ruma

Za karamel:

120 g šećera
50 ml vode

Dubrovnik, 200612.
Blogerica Ana Marija Bujic sa gastro bloga Da mi je nesto slatko pripremila je stare dubrovacke slastice na nov nacin.
Od poznate rozate, prhkih keksa, kolaca od kakaa i crnog vina pa sve do slatkog kruha sa maslinovim uljem i usecerenim przenim bademima.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Maslacem namažite kalup/e za pečenje rozate. Tucite jaja, šećer i burbon vanilin šećer sasvim lagano, tako da ne nastanu mjehurići (ako ima mjehurića, poslije u rozati imate rupice). Prokuhajte mlijeko s koricom limuna, pustite da se malo ohladi pa ga polako ulijte u smjesu s jajima. Dodajte i liker od ruže i rum. U odvojenoj posudi napravite karamel pa ga prelijte po dnu kalupa za pečenje, lagano okrećite kalup tako da se i strane kalupa oblože karamelom. U tako pripremljene zdjelice ulijte mješavinu jaja i mlijeka. Pripremite parnu kupelj: jedan veći pleh dopola napunite vrućom vodom pa u njega smjestite zdjelice s rozatom. Voda u plehu treba dolaziti otprilike do polovice visine kalupa s rozatom. Pecite pola sata (za male kalupe) do sat (za veliki kalup). Gotovo je kad možete nož zabosti u sredinu, a da ne izlazi tekućina. Kad je gotovo, još toplu rozatu prevrnite na pladanj za posluživanje i servirajte hladnu (najbolje nakon nekoliko sati čuvanja u hladnjaku).

Kolač od maslinova ulja, limuna i ruzmarina

korica i sok dva limuna
200 g šećera
120 ml jogurta
3 jaja, malo istučena
150 ml maslinovog ulja
220 g brašna
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
2-3 žličice sitno sjeckanog svježeg ruzmarina

Dubrovnik, 200612.
Blogerica Ana Marija Bujic sa gastro bloga Da mi je nesto slatko pripremila je stare dubrovacke slastice na nov nacin.
Od poznate rozate, prhkih keksa, kolaca od kakaa i crnog vina pa sve do slatkog kruha sa maslinovim uljem i usecerenim przenim bademima.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite kalup papirom za pečenje. Naribanu koricu limuna prstima utrljajte u šećer tako da šećer poprimi aromu limuna. Pomiješajte limunov sok, jogurt, jaja i maslinovo ulje. U drugoj posudi pomiješajte preostale sastojke pa ih lagano miješajući dodajte u mješavinu tekućih sastojaka. Pecite 45-50 min, dok ne porumeni. Provjerite čačkalicom ili metalnim nožem je li gotovo - ako zabodena čačkalica ili nož na sebi nemaju tragova smjese, kolač je pečen.

Ušećereni bademi

100 g badema
100 g šećera
vrećice burbon vanilin šećera
1 žlica vode

Dubrovnik, 200612.
Blogerica Ana Marija Bujic sa gastro bloga Da mi je nesto slatko pripremila je stare dubrovacke slastice na nov nacin.
Od poznate rozate, prhkih keksa, kolaca od kakaa i crnog vina pa sve do slatkog kruha sa maslinovim uljem i usecerenim przenim bademima.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Sve sastojke stavite u posudu i zatim na laganu do srednje jaku vatru. Pustite da se šećer rastopi i da voda ispari. Šećerna smjesa tada će biti tekuća. Nastavite kuhati neprestano miješajući. Šećer će se početi ponovno zgušnjavati i pretvorit će se u bijele grumene. I dalje miješajte sve dok se šećer ne počne lagano ponovno otapati. Čim čujete da bademi pucketaju, maknite ih s vatre i istresite na komad papira za pečenje te ih pustite da se ohlade.

Kolač od čokolade i crnog vina

90 g maslaca
230 g šećera
2 burbon vanilin šećer
100 g tamne čokolade
1 jaje
180 ml crnog vina
140 g brašna
30 g kakaa
1 žličica praška za pecivo (poravnana, ne prepuna)
prstohvat soli
žličice mljevenog klinčića

Dubrovnik, 200612.
Blogerica Ana Marija Bujic sa gastro bloga Da mi je nesto slatko pripremila je stare dubrovacke slastice na nov nacin.
Od poznate rozate, prhkih keksa, kolaca od kakaa i crnog vina pa sve do slatkog kruha sa maslinovim uljem i usecerenim przenim bademima.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Zagrijte pećnicu na 160°C i obložite kalup promjera 20-25 cm papirom za pečenje. Tucite maslac sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane pjenast. Rastopite tamnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici pa je dodajte u maslac i nastavite tući mikserom. Potom dodajte i jaje, a nakon nekoliko minuta i crno vino. Rukom umiješajte preostale sastojke, izlijte smjesu u kalup i pecite 35-40 min. Poslužite s malo tučenog vrhnja ili s kuglicom sladoleda.

Keksi s lavandom

210 g maslaca sobne temperature
130 g kristal šećera
1 burbon vanilin šećer
250 g glatkog brašna
2-3 žličice cvjetića lavande

Dubrovnik, 200612.
Blogerica Ana Marija Bujic sa gastro bloga Da mi je nesto slatko pripremila je stare dubrovacke slastice na nov nacin.
Od poznate rozate, prhkih keksa, kolaca od kakaa i crnog vina pa sve do slatkog kruha sa maslinovim uljem i usecerenim przenim bademima.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Mikserom tucite maslac, šećer i vanilin šećer 2-3 minute. Ručno umiješajte brašno i na kraju cvjetiće lavande. Stavite tijesto između dva komada prozirne folije pa ga izvaljajte u pravokutnik debljine pola centimetra. Izvaljano tijesto stavite u pleh i potom u hladnjak na dva sata ili preko noći. Kad se tijesto stisnulo, izrežite ga na kvadrate željene veličine i pecite 18 do 20 min na 160°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2025 11:36