Priprema: Ana Marija Bujić
Rozata
| 5 jaja 170 g šećera 1 burbon vanilin šećer 450 ml mlijeka korica limuna 1 žlica likera od ruže 1 žlica ruma |
Za karamel:
| 120 g šećera 50 ml vode |

Maslacem namažite kalup/e za pečenje rozate. Tucite jaja, šećer i burbon vanilin šećer sasvim lagano, tako da ne nastanu mjehurići (ako ima mjehurića, poslije u rozati imate rupice). Prokuhajte mlijeko s koricom limuna, pustite da se malo ohladi pa ga polako ulijte u smjesu s jajima. Dodajte i liker od ruže i rum. U odvojenoj posudi napravite karamel pa ga prelijte po dnu kalupa za pečenje, lagano okrećite kalup tako da se i strane kalupa oblože karamelom. U tako pripremljene zdjelice ulijte mješavinu jaja i mlijeka. Pripremite parnu kupelj: jedan veći pleh dopola napunite vrućom vodom pa u njega smjestite zdjelice s rozatom. Voda u plehu treba dolaziti otprilike do polovice visine kalupa s rozatom. Pecite pola sata (za male kalupe) do sat (za veliki kalup). Gotovo je kad možete nož zabosti u sredinu, a da ne izlazi tekućina. Kad je gotovo, još toplu rozatu prevrnite na pladanj za posluživanje i servirajte hladnu (najbolje nakon nekoliko sati čuvanja u hladnjaku).
Kolač od maslinova ulja, limuna i ruzmarina
| korica i sok dva limuna 200 g šećera 120 ml jogurta 3 jaja, malo istučena 150 ml maslinovog ulja 220 g brašna 2 žličice praška za pecivo prstohvat soli 2-3 žličice sitno sjeckanog svježeg ruzmarina |

Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite kalup papirom za pečenje. Naribanu koricu limuna prstima utrljajte u šećer tako da šećer poprimi aromu limuna. Pomiješajte limunov sok, jogurt, jaja i maslinovo ulje. U drugoj posudi pomiješajte preostale sastojke pa ih lagano miješajući dodajte u mješavinu tekućih sastojaka. Pecite 45-50 min, dok ne porumeni. Provjerite čačkalicom ili metalnim nožem je li gotovo - ako zabodena čačkalica ili nož na sebi nemaju tragova smjese, kolač je pečen.
Ušećereni bademi
| 100 g badema 100 g šećera vrećice burbon vanilin šećera 1 žlica vode |

Sve sastojke stavite u posudu i zatim na laganu do srednje jaku vatru. Pustite da se šećer rastopi i da voda ispari. Šećerna smjesa tada će biti tekuća. Nastavite kuhati neprestano miješajući. Šećer će se početi ponovno zgušnjavati i pretvorit će se u bijele grumene. I dalje miješajte sve dok se šećer ne počne lagano ponovno otapati. Čim čujete da bademi pucketaju, maknite ih s vatre i istresite na komad papira za pečenje te ih pustite da se ohlade.
Kolač od čokolade i crnog vina
| 90 g maslaca 230 g šećera 2 burbon vanilin šećer 100 g tamne čokolade 1 jaje 180 ml crnog vina 140 g brašna 30 g kakaa 1 žličica praška za pecivo (poravnana, ne prepuna) prstohvat soli žličice mljevenog klinčića |

Zagrijte pećnicu na 160°C i obložite kalup promjera 20-25 cm papirom za pečenje. Tucite maslac sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane pjenast. Rastopite tamnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici pa je dodajte u maslac i nastavite tući mikserom. Potom dodajte i jaje, a nakon nekoliko minuta i crno vino. Rukom umiješajte preostale sastojke, izlijte smjesu u kalup i pecite 35-40 min. Poslužite s malo tučenog vrhnja ili s kuglicom sladoleda.
Keksi s lavandom
| 210 g maslaca sobne temperature 130 g kristal šećera 1 burbon vanilin šećer 250 g glatkog brašna 2-3 žličice cvjetića lavande |

Mikserom tucite maslac, šećer i vanilin šećer 2-3 minute. Ručno umiješajte brašno i na kraju cvjetiće lavande. Stavite tijesto između dva komada prozirne folije pa ga izvaljajte u pravokutnik debljine pola centimetra. Izvaljano tijesto stavite u pleh i potom u hladnjak na dva sata ili preko noći. Kad se tijesto stisnulo, izrežite ga na kvadrate željene veličine i pecite 18 do 20 min na 160°C.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....