GOTOVO U SAT VREMENA

Prve jagode odlučili smo upakirati u prejednostavna, mekana peciva koja se ne dižu

 Deposit Photos/
Osim što su brzo gotova, ukusna su i lijepo izgledaju pa će biti i dobar dodatak svakom uskršnjem stolu

Pri nedavnom obilasku tržnice primijetili smo kako se na klupama već mogu pronaći prve jagode pa smo sezonu odlučili otvoriti ovom jednostavnom, a efektnom slasticom. Riječ je o američkim shortcakes ili, jednostavnije, hrskavim izvana, mekanim iznutra pecivima koja se ne dižu, a za pripremu kojih će vam trebati svega nekoliko sastojaka. Također, s pripremom i pečenjem, ovi kolačići gotovi su u sat vremena, a dok se peku, napraviti možete i jednostavno punjenje od jagoda i tučenog slatkog vrhnja. Poslužiti ih možete za doručak ili večeru, uz kavu ili čaj, a dobra su ideja i za uskršnji stol.

image
Deposit Photos/

Shortcakes izgledom podsjećaju na engleske sconese, no iznutra su nešto zbijenije teksture, a kako je za pripremu potrebna veća količina maslaca, on se itekako osjeti u okusu. Tako zapravo dobivate jednostavno, brzo i okusom bogato pecivo uz koje se baš idealno slažu laganiji dodaci poput tučenog vrhnja i jagoda. Ljeti jagode svakako možete zamijeniti i borovnicama ili sočnim breskvama i marelicama. Također, dobro je dodati, u tijestu možete koristiti i kombinaciju kiselog i slatkog vrhnja kao što to radi ekipa s portala Bon Appetit, a dodati možete i koju žličicu ribanog limuna.

Recept za shortcakes s jagodama, uz nekoliko manjih izmjena, prenosimo s The New York Timesa.

Trebat će vam:

Oko 500 g jagoda

100 g šećera

550 g brašna

3 žlice šećera za tijesto

¼ žličice soli

5 žličica praška za pecivo

285 g maslaca

720 ml slatkog vrhnja

¼ žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

Jagode operite, očistite i prepolovite. Četvrtinu jagoda usitnite vilicom, pomiješajte s ostatkom jagoda i dodajte 100 g šećera. Pustite da stoji barem pola sata. Pećnicu zagrijte na 230 stupnjeva. U većoj posudi pomiješajte prosijano brašno, tri žlice šećera, sol i prašak za pecivo. Dodajte 170 g omekšalog maslaca i dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete tijesto. Malo po malo dodajte slatko vrhnje, najviše 300 ml, no količinu možete odrediti i sami kada osjetite teksturu tijesta. Ono mora biti mekano, ali treba biti dovoljno kompaktno da ga možete oblikovati. Mijesite oko jednu minutu na dobro pobrašnjenoj podlozi, a zatim ga razvaljajte na 1,5 centimetar debljine. Tijesto možete preklopiti, a možete ga i odmah rezati na željene oblike. Ako ga preklopite i ponovno razvaljate, dobit ćete lijepo, razlistano pecivo. Iskoristite malo maslaca kako biste premazali posudu za pečenje i posložite komadiće tijesta. Ostatak maslaca rastopite i premažite svoja peciva. Pecite ih 10 do 15 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Kada su gotovi, izvadite ih iz pećnice i rastavite svaki od njih na dva dijela, gornji i donji. Premažite unutrašnjost s još otopljenog maslaca. Slatko vrhnje koje vam je ostalo istucite u kremu, dodajte i vaniliju. Na svaku donju polovicu peciva stavite jagode i kremu i preklopite gornjim dijelom. Poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:17