Pržene lignje i blitva na lešo

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 25 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 1 kg lignji
  • 1 dl maslinova ulja
  • nasjeckani peršin
  • 3 češnja češnjaka
  • brašno
  • sol
  • papar
  • limun
  • 400 g krumpira
  • 800 g blitve
  • 3-4 češnja češnjaka

Priprema

1. korak

Lignje očistite, isperite i dobro posušite. Narežite ih na kolutiće široke centimetar. Uvaljajte ih u brašno. Kako biste se riješili viška brašna, protresite ih u cjedilu. Zagrijte maslinovo ulje pa ih pržite dok ne posmeđe.

2. korak

Na kraju ih posolite i poparite te pospite nasjeckanim peršinom i sitno nasjeckanim češnjakom. Po želji ih možete pokapati limunovim sokom. Blitvi odrežite stabljike, odnosno izrežite listove tako da maknete srednji, tvrđi dio lista.

3. korak

Dobro je operite pod mlazom tekuće vode. Stavite kuhati oguljeni krumpir narezan na kocke, pa kada je napola gotov, dodajte mu listove blitve i nekoliko režnjeva češnjaka. Kuhajte još desetak minuta. Ocijedite i prebacite u drugu posudu, pa blitvu i krumpir posolite i polijte maslinovim uljem.

4. korak

Savjet: Lignje uvijek uvaljajte u brašno netom prije prženja. Nemojte ih peći predugo, tek toliko da porumene. Umjesto blitve kao prilog će pristajati i bilo koje drugo zelene povrće na lešo. Sada je sezona ćimulica od kelja i kupusa koje su posebno slatke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:30