UZ TARTAR I LIMUN

Pržene lignje na ovaj način uvijek ispadnu hrskave i slasne, više vam neće trebati niti jedan drugi recept

 Joanie Simon/Unsplash/
Petkom se obično zaželimo dobrog morskog ručka, a kada imamo vremena pripremiti ga sami, ovaj recept koristimo najčešće

Iako će jednostavnija opcija baš uvijek biti naručiti ili čak posjetiti neku od provjerenih adresa s dobrim prženim lignjama, kućna priprema ipak donosi neku posebnu čar. Kada lignje radimo u vlastitoj kuhinji one ostaju hrskave, vruće i nema boljeg nego uroniti ih u domaći tartar umak ili poslužiti uz savršeno ispečene krumpiriće. Upravo zato, danas vam donosimo recept koji koristimo već neko vrijeme i po kojem lignje baš uvijek uspiju baš kako treba.

Dobro je dodati i kako smo isprobali velik broj recepata, metoda i savjeta, koristili različita brašna i ulje zagrijavali na točno određenoj temperaturi, no recept koji smo svojevremeno pronašli na portalu The Kitchn, uvijek nam je ostao najdraži. Dobra vijest je i to da isti način pripreme možete iskoristiti i kod prženja drugih morskih plodova.

image
Alena Kravchenko/

No, prije nego se bacite na pripremu, svakako upamtite i dva važna savjeta. Prvo, pripazite da lignje u ulju ne držite predugo kako ne bi postale žilave. Kolutićima nije potrebna preduga termička obrada i iz ulja ih je najbolje izvaditi onog trenutka kada poprime lijepu, zlatnu boju. I drugo, kada ih pržite pripazite na to da u posudu ne stavljate previše komada odjednom kako bi lignje imale dovoljno mjesta i kako biste ih lakše mogli okretati.

U slučaju da želite izbjeći prženje i neugodan miris koje ostavlja u vašoj kuhinji, pogledajte i recept Nastasje Chiare Petrić za hrskave lignje iz pećnice.

Trebat će vam:

450 g lignji

250 ml mlaćenice

Ulje za prženje

125 g običnog brašna

125 g rižinog brašna

1,5 žličica soli

1 žličica češnjaka u granulama

pola žličice bijelog papra

limun i tartar

Priprema:

Lignje očistite i osušite ako koristite smrznute, narežite ih na kolutiće i stavite u veću posudu. Prelijte ih mlaćenicom i spremite u hladnjak na 30 minuta do sat vremena. U većoj posudi zagrijte ulje, a u posebnoj posudi pomiješajte brašna, sol, češnjak u prahu i bijeli papar. Dobro promiješajte. Lignje ocijedite, dobro uvaljajte u brašno i pržite dio po dio. Kada lignje ubacite u ulje, odmah ih razdvojite kako se ne bi zalijepile. Pržite minutu do dvije, izvadite iz ulja, stavite na papirnate ručnike, pustite da se lignje kratko ocijede od ulja i poslužite uz limun i tartar umak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:07