Prženi smuđ s povrćem

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 30 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • jedan veći, ili dva manja smuđa
  • šalica oštrog brašna
  • šalica kukuruznog brašna
  • žličica soli
  • žličica slatke paprika
  • ulje za prženje
  • miješano povrće za kuhanje – brokula, cvjetača, mrkva, krumpir
  • sok jednog limuna
  • dvije žlice maslinova ulja

Priprema

1. korak

Očistite ribu i narežite na deblje ploške, otprilike 4-5 centimetra svaka feta. Pomiješajte brašna, sol i papriku.

2. korak

Uvaljajte ribu u smjesu netom prije nego što ćete peći ribu, pa pržite na ulju ili masti dok ne porumeni s obje strane.

3. korak

Povrće očistite, usitnite i kuhajte na pari 10-15 minuta, dok ne omekša, ali ne previše. Začinite limunovim sokom i maslinovim uljem pa servirajte s prženim smuđem.

4. korak

Savjet: Na isti ovaj način možete panirati i pržiti bilo koju slatkovodnu ribu. Brašno možete zamijeniti kukuruznom krupicom – što je grublje mljeveno to će i korica pečene ribe biti hruskavija. Kuhano povrće samo je prijedlog za prilog. Uz pečenog smuđa odlično će pristajati i začinjenija krumpir salata, recimo s dodatkom rikule ili matovilca, ali i pikantnija egzotičnija varijanta s dodatkom kumina ili curryja. U tom slučaju, ako želite, luk možete preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2025 12:14