Slatko kiselkasto i jako osvježavajuće, tako nekako opisali bismo puding od limuna. Taman stvoren za ove, sve toplije predljetne dane, kada je sve što želimo nešto svježe i lagano, nešto što će nas zasladiti, ali nam, nakon što pojedemo komad ili dva, neće biti teško. I možda će vam, ako ste prije svega ljubitelji klasičnog pudinga od čokolade ili vanilije, ovo zvučati pomalo čudno, ali vjerujte nam i ovom desertu svakako dajte priliku, neće vas razočarati.
RECEPT ZA KLASIČAN PUDING OD LIMUNA
Dosad smo ga radili u klasičnoj, brzinskoj varijanti na štednjaku i najčešće bismo ga poslužili uz kakav fini preljev od, recimo, u ovo doba godine, jagoda, a nedavno smo naletjeli i na trenutačno prilično popularan recept za pečeni puding od limuna. Kako piše David Tanis, autor The New York Timesa, ovaj recept dolazi iz kuharice Ballymaloe Desserts i u pitanju je lagani, prozračan desert koji, nakon što se ispeče, donosi nešto potpuno drugačije. Donji sloj ostaje kremast, dok je gornji sloj lagano biskvitast. Nakon ovakvog opisa, morali smo zapisati recept i na pripremu se bacamo prvom prilikom, a vama ga u nastavku prenosimo u cijelosti.
PEČENI PUDING OD LIMUNA
Trebat će vam:
15 g omekšalog maslaca
225 g šećera
3 jaja
30 g brašna
2 velika netretirana limuna
250 ml mlijeka
šećer u prahu
tučeno slatko vrhnje
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U zdjelu u kojoj ćete pripremati puding stavite maslac. Dodajte šećer i sve dobro promiješajte. Dodajte žumanjke i brašno pa sve pomiješajte. Dodajte i limunovu koricu i sok, a na kraju umiješajte mlijeko. U drugoj posudi bjelanjke istucite u snijeg. Laganim pokretima ih umiješajte u smjesu. Sve zajedno prebacite u posudu za pečenje ili u manje keramičke kalupe i pecite na 180 stupnjeva 40-ak minuta ili 20-ak minuta, ako koristite manje kalupe. Poslužite toplo posipano šećerom u prahu i tučenim vrhnjem po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....