jednostavan recept

Neodoljivi quiche s lososom i špinatom donosi dašak francuske kuhinje

Spoj hrskave prhke podloge i kremastog punjenja osigurat će ti jelo koje izgleda i miriše kao iz francuske kuhinje, a lako ga je napraviti kod kuće

Domaći quiche s lososom i špinatom

Trebat će vam:

Za podlogu:

200 g glatkog brašna

100 g hladnog maslaca, narezanog na kockice

1 jaje

prstohvat soli

2-3 žlice hladne vode

Za nadjev:

200 g dimljenog lososa

150 g svježeg špinata

3 jaja

200 ml vrhnja za kuhanje (ili mlijeka)

100 g naribanog sira (npr. gouda, edamer ili feta)

sol i papar po ukusu

malo maslinovog ulja za pirjanje

Priprema:
Pomiješajte brašno i sol. Dodajte hladni maslac i prstima utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i hladnu vodu, brzo zamijesite tijesto. Omotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Na malo maslinovog ulja kratko popržite špinat dok ne uvene. Ostavite da se malo ohladi. Narežite dimljeni losos na manje komade. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte i utisnite u kalup za pitu (promjer oko 24 cm). Ravnomjerno rasporedite špinat i losos po podlozi. U zdjeli umutite jaja, vrhnje, sol i papar. Dodajte naribani sir. Prelijte smjesu preko špinata i lososa u kalupu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta, dok nadjev ne stisne i porumeni. Ostavite da se quiche malo ohladi prije rezanja. Poslužite kao glavno jelo uz svježu salatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 20:55