SASTOJCI:
600 g buče 50 g luka 1 grančica timijana 50 g poriluka (bijeli dio) 250 ml vrhnja za kuhanje 100 ml maslinova ulja 5 g soli 1 g muškatnog oraščića 800 ml povrtnog temeljca |
Buču ogulite i narežite na veće komade. Stavite u lim za pečenje, dodajte timijan, poriluk, sol i maslinovo ulje. Pecite oko pola sata u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva dok buča ne omekša. Sitno narezan luk pirjajte da omekša. Kada je buča gotova sve sastojke pomiješajte i zalijte vrućim temeljcem. Kada juha prokuha dodajte vrhnje za kuhanje i štapnim mikserom izradite u kremastu teksturu. Želite li još kremastiju juhu, dodajte nekoliko kockica rashlađenog maslaca. Po želji dodajte muškatni oraščić.
POVRTNI TEMELJAC:
SASTOJCI:
2,5 l vode 2 luka kora jednog luka ili kora polovice manje bundeve 4 mrkve 2 korijena peršina 1 mali korijen celera 1 koraba 1 bijeli dio poriluka 2 češnja neočišćenog češnjaka stabljike jedne vezice peršina 1 list lovora 3-5 zrna crnog papra |
Operite kore i stabljike. Očistite korjenasto povrće, luk i poriluk pa ih narežite na veće komade. Zagrijte vodu i dodajte sve sastojke. Kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Ostavite da se ohladi pa procijedite. Gotovi temeljac rasporedite po porcijama i držite 2-3 dana u hladnjaku.