DOBRE IDEJE

(RECEPT CHEFA IGORA GUDCA) ŠVEDSKA U HRVATSKOJ: Brioche s kremom od borovnica

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Priprema pravih mesnih okruglica, debelih raggmunk palačinki, jela od divljači i ribe odnosno bogate i masne nordijske hrane novi je izazov poznatog hrvatskog kuhara...
Priprema pravih mesnih okruglica, debelih raggmunk palačinki, jela od divljači i ribe odnosno bogate i masne nordijske hrane novi je izazov poznatog hrvatskog kuhara...

Za biskvit:

250 g maslaca
100 g brašna
sok od limuna
žlica brandyja
1 jaje
žlica mlijeka
maslac za pečenje

Za kremu:

100 g smrznutih borovnica
žlica maslaca
žlica šećera
35 g meda
voda
svježe borovnice

Za posluživanje:

sladoled od vanilije

Zagreb, 220220.
Kuhar Igor Gudac pripremio je nekoliko jela za uzvanike svedske ambasade.
Foto: Marko Miscevic / CROPIX
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Maslac pustite da se na sobnoj temperaturi otopi pa ga umiješajte u brašno. Jaje pjenasto istucite. Brašno i maslac dodajte u jaje pa sve zamijesite. Ako treba, dodajte još brašna i žlicu mlijeka. Dodajte brandy i sok od limuna, dobro sve izmiješajte, izlijte u kalup za pečenje i pustite da malo odstoji. Biskvit pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta pa pustite da se ohladi. Narežite ga na komade, u tavi rastopite maslac i na vrućem maslacu prepržite. Kremu od borovnica pripremite tako što ćete u lončiću u kojem ste otopili maslac i dodali šećer kratko pirjati smrznute borovnice pa dodati vodu kako biste prekrili borovnice. Na kraju dodajte med. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se tekućina ne pretvori u gustu smjesu. Maknite s vatre, pustite da se kratko ohladi, stavite smjesu u blender, usitnite pa procijedite tekućinu kako biste uklonili moguće ostatke pa dodajte cijele svježe borovnice. Poslužite pečeni biskvit uz vrući umak od borovnica i sladoled od vanilije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2025 10:33