U IŠČEKIVANJU PROLJEĆA

RECEPT DANA: Tart sa skutom, kremom i limunom

 Berislava Picek / Hanza Media
Jedna od najboljih slatkih pita koju morate probati!

Trebat će vam:

Recept za prhko tijesto:

4 žumanjka
125 g maslaca
1 vanilin šećer (burbon)
50 g šećera (povećajte dozu po želji)
250 g oštrog brašna (ako vam se tijesto lijepi za ruke povećajte dozu)
prstohvat soli

Nadjev:

300 g ovčje skute (za blaži okus uzmite kravlju)
125 ml mlijeka
3 žumanjka
120 g šećera
20 g škrobnog brašna
3 jušne žlice kandiranih komadića limuna
korica 1,5 nešpricanog limuna
1 vanilin šećer

Zagreb, 250215.
Tartovi koje je osmislila i skuhala urednica weba Dobre hrane Vana Babic.
Foto:  / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Priprema:

Ta tijesto prvo pjenasto izradite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Potom dodajte maslac sobne temperature natrgan na komadiće, prstohvat soli i na kraju postupno dodavajte brašno istodobno gnječeći tijesto tako da smjesa prolazi kroz prste. Zatim izmijestite tjesto koje se ne bi smjelo ljepiti za prste. Ako se i dalje lijepi dodajte još brašna. Oblikujte kuglu i omotajte je u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku na barem pola sata. Pecite na 200°C 20-25 minuta dok ne poprimi zlaćanu boju. U međuvremenu pripremite kremu. Zakuhajte mlijeko i mahunu vanilije (cijela mahuna ide na 0,5 l mlijeka). Žumanjke mutite sa šećerom, škrobnim brašnom i 1 vanilin šećerom. Kada mlijeko provrije, ulijte pažljivo polovicu mlijeka u smjesu od žumanjaka, brzo miješajući (da ne bi koagulirali žumanjci), a zatim sve zajedno vratite na laganu vatru 1 minutu dok se ne zgusne. Maknite s vatre, prelijte u drugu pa pustite da se potpuno ohladi. Ako ste u žurbi i želite prije dobiti kremu dodajte još žličicu škrobnog brašna. Kad se krema potpuno ohladila dodajte joj namrvljene skute, kandirane limune, 3 žlice mlijeka i 1 čep likera od limuna po želji ako želite intenzivniji okus. Naribajte limunovu koricu i sve promiješajte, ako vam nedostaje šećera, dodajte. Nadjenite ispečeno prhko tijesto i pecite još desetak minuta, pa sve posipaj krokantom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:40