CROATIA - THE COOK BOOK

RECEPT MATIJE BREGEŠA: Lignje na padeli

 Maja Danica Pečanić
Ekskluzivno donosimo recept chefa Matije Bregeša koji je objavljen u novoj “Hrvatskoj kuharici” autora Mate Jankovića u izdanju Školske knjige

Sastojci:

1,2 kg lignji
500 g mladog krumpira
300 g mrkve
½ češnja češnjaka
1,5 dl maslinova ulja
1 dl bijelog vina
0,5 l ribljeg temeljca
100 g peršinova lista
sol
papar

Riblji temeljac :

1 kg ribljih kostiju
200 g luka
100 g mrkve
100 g korijena celera
1 češanj češnjaka
50 g peršinova lista
12 zrna papra
1 dl bijelog vina
2 lovorova lista
2 l vode

Maja Danica Pečanić

Lignje očistite i operite pod mlazom hladne vode. Posušite ih kuhinjskim papirom. Pržite ih u tavi na vrelom maslinovu ulju, potom dodajte na ploške narezan mladi krumpir i mrkvu te nakon nekoliko minuta usitnjeni češnjak. Uz stalno miješanje pržite nekoliko minuta, zatim podlijte bijelim vinom i nakon minute ribljim temeljcem. Poklopite i lagano pirjajte 35 minuta. Posolite i popaprite, pospite krupno nasjeckanim peršinom te prije posluživanja prelijte maslinovim uljem. Za temeljac riblje kosti dobro isperite hladnom vodom. Povrće narežite na ploške. Sve sastojke stavite u lonac, dodajte vino i začine pa prelijte hladnom vodom. Kuhajte obirući pjenu cijelo vrijeme. Kada je povrće skuhano, sklonite s vatre i procijedite. Temeljac možete i zamrznuti te koristiti po potrebi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 19:48