PROVJERENI RECEPT

Recept Petre Jelenić za najmekšu, aromatičnu pincu jedini je koji vam ovog Uskrsa stvarno treba

 Vedran Peteh/Cropix; Petra Jelenić Instagram
Najpoznatija hrvatska slastičarka svojevremeno nam je otkrila recept za najbolju pincu koju smo do sada isprobali
Najpoznatija hrvatska slastičarka svojevremeno nam je otkrila recept za najbolju pincu koju smo do sada isprobali

Za dvije manje ili jednu veću pincu trebat će vam:

500 g brašna
1 žlica soli
40 g svježeg kvasca /14 g suhog kvasca (mrva više, za svaki slučaj)
100 ml mlakog mlijeka
2 jaja
2 žumanjka
75 g šećera
50 g meda
1 mahuna vanilije
fino naribana korica 2 limuna
fino naribana korica 1 naranče
1 žlica ružine vodice, likera od ruže ili ako nemate, stavite dvaput više ruma ili neki drugi liker po želji (limončelo, naranča…)
1 žlica ruma
50 g maslaca sobne temperature
50 g svinjske masti sobne temperature (ili kokosovo ulje)

image
Marko Miščević/Cropix

Priprema:

Sve navedene namirnice moraju biti sobne temperature. Kvasac (bilo suhi bilo svježi) otopite u 100 ml mlijeka, dodajte malo brašna (3 do 4 žlice od ukupne količine) i malu žličicu šećera.

Brašno i šećer pokrenut će kvasac. Morate paziti na količinu šećera - stvarno malo je dovoljno da potakne rad. Previše šećera napravit će kontra efekt.

Smjesa treba biti kao gušća smjesa za palačinke. Pokrijte krpom, stavite na toplo mjesto i čekajte da udvostruči volumen. U ostatak brašna dodajte uzašli kvas i sve ostale sastojke. Izradite u glatku smjesu. Dugo mijesite da se lijepo razvije gluten.

Gluten se sastoji od proteina (glutenin i glijadin) koji se uz dodavanje vode i mehaničkim putem (miješenjem) spajaju u gluten. Gluten, u pekarstvu naziva biljni lijepak, ima između ostalih nama najbitnija elastična svojstva zadržavaju plinove koje stvaraju kvasci i kao rezultat imamo rupičasta, rahla tijesta.

Zato je bitno imati kvalitetno brašno. Dobro umijesite tijesto - da postane glatko i odvaja se od posude. Dobro izrađeno tijesto ostavite oko jedan sat na toplome da se diže i udvostruči.

Dignuto tijesto potom premijesite (punch-down) te pustite da se još jednom diže.

Podijelite tijesto na dva dijela, oblikujte pince, odnosno loptice i stavite ih na toplo da se dignu za trećinu, oko 10 do 15 minuta. Pince premažite premazom od jaja (1 jaje, 1 žumanjak, 3 žlice slatkog vrhnja, izmutiti).

Zarežite škarama ili nožem oblik križa i stavite ih peći u pećnicu na 160 stupnjeva oko 25 minuta.

Provjerite štapićem jesu li pečene - kada ga izvadite, štapić mora ostati suh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 13:06