DOSSIER FAJFERICA

RECEPT TOMISLAVA ŠPIČEKA: Crna slavonska svinja s ječmom i porilukom, pečeni kulen i pržena heljda

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
NA FAJFERICA GASTRO SHOWU U ISTARSKOM TARU KUHAR TOMISLAV ŠPIČEK I UZGAJIVAČI IZ SLAVONIJE PREDSTAVILI SU VRHUNSKI MENI OD MESA AUTOHTONE HRVATSKE PASMINE - OD NJUŠKE DO REPA

250 g ječma
600 g mesa od lopatice ili vrata crne slavonske svinje
100 g kulena crne slavonske svinje
200 g poriluka
60 g heljde
70 g masti crne slavonske svinje
1,5 dl rajnskog rizlinga
sol i papar
50 g slatke crvene paprike
100 g milerama
50 g maslaca
2 dl biljnog ulja

Porec, 250919.
Prezentacija proizvoda i jela od crne svinje prema receptima Tomislava Spiceka u malom istarskom mjestu Tor pored Poreca. Prezentaciju je osmislila udruga Fajferica iz Vukovarsko Srijemske zupanije.
Pva je prva u nizu prezentacija i kusaona izvan zupanije. Jela koja je pripremio Spicek su: terina; tj. pasteta od mesa crne svinje, kobasice s varijacijom satarasa, rizoto s mesom crne svinje i kolac kao zlevanka s masti crne svinje i pekmezom od sljiva.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Meso narežite na kockice i prepecite ga na masti. Kad se zapeklo, dodajte pola količine poriluka. Kratko popržite pa podlijte bijelim vinom. Kad alkohol ispari, dodajte ječam. Podlijevajte, po potrebi, vodom dok ječam nije kuhan. Pred kraj dodajte slatku crvenu papriku i kuhajte još 10 minuta. Na kraju dodajte mileram, maslac i ostatak poriluka. Ostavite da odstoji 10 minuta. Dok se jelo odmara, u dvije zasebne tave stavite ulje i kulen. U jednoj lagano prepecite kulen. U drugu, na vruće ulje, stavite pržiti heljdu. Nakon 30 sekundi izvadite je na papir kako bi upila višak ulja. Servirajte ječam u tanjur pa po njemu pospite pečeni kulen i kokice od heljde. Vrijeme pripreme: 45 minuta Savjet: Heljdu ne perite prije prženja. Po želji, pri serviranju dodajte i žlicu milerama na vrh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:39