DOSSIER FAJFERICA

RECEPT TOMISLAVA ŠPIČEKA: Medaljoni od crne slavonske svinje u paniru od maka i crvene slavonske paprike, pire od krumpira s hrenom i kiselim vrhnjem

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
NA FAJFERICA GASTRO SHOWU U ISTARSKOM TARU KUHAR TOMISLAV ŠPIČEK I UZGAJIVAČI IZ SLAVONIJE PREDSTAVILI SU VRHUNSKI MENI OD MESA AUTOHTONE HRVATSKE PASMINE - OD NJUŠKE DO REPA

800 g karea crne slavonske svinje bez kosti (može i vratina)
1 l masti crne slavonske svinje za pohanje
5 cijelih jaja
200 g oštrog brašna
sol i papar
600 g oguljenog krumpira
1 jušna žlica hrena
200 g milerama
100 g maslaca

Panir:

200 g krušnih mrvica
30 g maka
30 g zobenih pahuljica
100 g bijelog kukuruznog brašna
50 g mljevene slatke crvene paprike

Kare narežite na medaljone debljine 1 cm, posolite i popaprite. Krumpir stavite kuhati u posoljenu vodu. Kad je kuhan, ocijedite svu tekućinu. Dobro ga izgnječite, dodajte hren, maslac i mileram, pa sve dobro promiješajte pjenjačom u pire. Meso panirajte tako da ga prvo stavite u oštro brašno, potom u jaja i na kraju u pripremljeni panir. Pohajte medaljone u svinjskoj masti. Kad su gotovi, izvadite ih na papir da upije višak masnoće. Poslužite uz pire i salatu od graha.

Porec, 250919.
Prezentacija proizvoda i jela od crne svinje prema receptima Tomislava Spiceka u malom istarskom mjestu Tor pored Poreca. Prezentaciju je osmislila udruga Fajferica iz Vukovarsko Srijemske zupanije.
Pva je prva u nizu prezentacija i kusaona izvan zupanije. Jela koja je pripremio Spicek su: terina; tj. pasteta od mesa crne svinje, kobasice s varijacijom satarasa, rizoto s mesom crne svinje i kolac kao zlevanka s masti crne svinje i pekmezom od sljiva.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

SALATA OD GRAHA S POVRTNICAMA

400 g kuhanoga mladog graha
100 g crne rotkve
50 g tostiranih oraha
50 ml bučina ulja
50 ml jabučnog octa
sol i papar

Promiješajte sve sastojke osim oraha. Začinite po želji. Na vrh dodajte usitnjene tostirane orahe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:43