KORAK PO KORAK

Recept za najmekše rolice s čokoladom i pistacijama danima nam se mota po glavi, evo kako ih napraviti

Kad se susretnu čokolada i hrskave pistacije u mekom pecivu, svaki zalogaj postaje mala slatka avantura koju nećete zaboraviti - savršena za doručak, užinu ili kad god poželite nešto posebno

Ako tražite savršen spoj bogatih okusa čokolade i hrskavih pistacija, uz mekano, mirisno pecivo koje će obogatiti svaki doručak, užinu ili popodnevnu kavu, ovo je pravi recept za vas.

Sočna i ukusna peciva po receptu Nigelle Lawson, koju vjerojatno pamtite s malih ekrana ili po kuharicama, a možda i po viralnom videu u kojem upravo ona na simpatičan način izgovara riječ ‘mikrovalna‘, spajaju nježnu teksturu dizanog tijesta s raskošnim nadjevom od maslaca, šećera, čokolade i pistacija. Sve je potom upakirano u spiralne rolice koje bismo uvijek poslužili gostima koje želimo impresionirati ili servirali sami sebi dok gledamo omiljenu seriju.

Zato ćemo zasukati odmah rukave i odmah se baciti na posao, jer čak i ako u ovom trenutku niste gladni, vjerujte nam - postat ćete. Recept u potpunosti prenosimo s The New York Timesa.

Rolice s čokoladom i pistacijama

Trebat će vam:
Za tijesto:

400 ml mlijeka
115 g maslaca, omekšanog (oko 8 žlica)
625 do 690 g glatkog brašna
65 g šećera
7 g soli (oko 1 i 1/4 žličice)
3 paketića (instant) kvasca za kruh (ukupno oko 21 g)
2 velika jaja
ulje za premazivanje posude

Za nadjev i glazuru:
115 g neslanog maslaca, sobne temperature (oko 8 žlica)
210 g šećera
90 g oljuštenih pistacija
170 g čokoladnih kapljica
1 veliko jaje, lagano istučeno (za premaz)

Priprema:
U malom lončiću zagrijte mlijeko s 8 žlica maslaca na laganoj vatri, miješajući dok se maslac potpuno ne otopi. Pazite da mlijeko ostane mlako, a ne vruće. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. U velikoj zdjeli pomiješajte 5 šalica brašna, šećer, sol i kvasac. U drugoj zdjeli lagano umutite jaja, a zatim u njih umiješajte ohlađenu mliječnu smjesu. Polako ulijte tekuće sastojke u suhe i počnite miješati. Koristeći mikser s nastavkom za tijesto ili ručno, mijesite tijesto 7 do 8 minuta dok ne postane glatko, elastično i blago ljepljivo. Po potrebi dodajte još brašna po žlicama, ali pazite da tijesto ostane mekano i ne presuho. Oblikujte kuglu i stavite je u zdjelu nauljenu biljnim uljem. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 30 minuta, ili dok se ne udvostruči volumen.

image
/Instagram/nytcooking

Zagrijte pećnicu na 200°C. Dok se tijesto diže, obložite dno pleha dimenzija oko 33x25 cm papirom za pečenje. Kad je tijesto naraslo, prebaci ga na lagano pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravokutnik približno 56x30 cm. Ravnomjerno premažite tijesto preostalim omekšalim maslacem (8 žlica). Posipajte šećer po površini maslaca, zatim sitno nasjeckane pistacije i na kraju čokoladne kapljice. Lagano utisnite čokoladu i orahe u tijesto. Zatim pažljivo, počevši od duže strane, zarolajte tijesto u čvrstu roladu, poput klipića ili kobasice. Režite roladu na 20 jednake kriške debljine oko 2,5 cm. Kriške složite u pripremljeni pleh s rezanom stranom prema gore.

image
/Instagram/nytcooking

Peciva premažite istučenim jajetom, pokrijte ih čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom još 15 minuta da se lagano napušu i postanu spužvasta. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 do 30 minuta ili dok peciva ne postanu lijepo zlatno-smeđa i narasla. Nakon pečenja, ostavite ih da se ohlade u plehu najmanje 30 minuta.

Kako da peciva ostanu mekana i sočna

Ova peciva su najbolja dok su još topla, idealna za posluživanje uz šalicu kave, čaja ili čašu hladnog mlijeka.

Možete ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do 2 dana, a prije posluživanja kratko ih zagrijte u pećnici ili mikrovalnoj. Odlična su za posao, izlet ili kao desert koji ste napravili dan ranije - a ono što je najbolje, tope se u ustima do posljednjeg komadića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 04:21