PROBAJ OVO

Recept za nikad sočnija pileća krilca otkrio nam je naš poznati roštilj majstor

 Berislava Picek/Cropix
Zadnje ljetne dane iskoristite za pripremu roštilja pa napravite i ova krilca za prste polizati

Trebat će vam:

3,5 kg krilaca
suncokretovo ulje
1 limun

Za suhu marinadu:
kajenski papar
mješavina začina Cajun
sol
češnjak u granulama
đumbir (i naribani i u granulama)

Za premaz: med
BBQ umak (kečap, jabučni ocat, melasa, češnjak…)
pahuljice čilija ili sweet chilli umak po želji

Priprema:

Krilca narežite tako da odvojite krilo i batak, a sam vrh krila odvojite pa koristite kada budete spremali pileći temeljac. U veću posudu složite komade piletine u redovima, kapnite tek malo ulja naokolo da se začini zalijepe za meso. Začinite piletinu i pritom nemojte štedjeti jer će 60 posto tog začina vatra ukloniti. Ljudi koji vole ljutkasta krilca mogu ih premazati sriracha umakom umjesto uljem pa ih potom začiniti suhim začinima. Vatra ispod rešetke bi trebala biti srednje slaba. Krilca pecite uz okre - tanje sve dok im kožica ne postane hrskava. Ako pečete veliki broj krilaca u isto vrijeme, kada je kožica kako treba, prebacite ih sve na pladanj, premažite smjesom meda, BBQ umaka i čilija pa vratite na rešetku. Jednom okrenite svaki komad, a ako je vatra prejaka, stavite ih na rubne dijelove rešetke da ne izgore. Kako će se krilca karamelizirati, ovisi o količini melase i meda u premazu, no već nakon minutu do dvije pečenja piletinu možete maknuti s rešetke. Ako komade budete duže pekli, razvit će se gorčina koju mnogi ne vole pa pripazite. Kad ih maknete s rešetke, možete ih još jednom premazati uma - kom i pustiti dvije do tri minute da se upije. Na kraju iscijedite po krilcima jedan limun da poveže sve okuse. Sam okus limuna neće se jako osjetiti, a dodatno će istaknuti slatkoću krilca.

SAVJET!

Krilca servirajte uz BBQ umak, razne ljute umake, umak na bazi vrhnja ako su krilca jače začinjena, četvrtine limuna i slično. Radite li sami BBQ umak, njegova kvaliteta ovisit će o kvaliteti namirnica koje koristite, odnosno o vašem budžetu. Hrskavost je jako bitna kod pečenih krilca i ljudi često griješe tako što im kožica ostane mekana i sluzava kod pečenja pa obratite pozornost. Krilca možete jesti i hladna.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:50