ANTIKA I DESERTI

RECEPT ZA PRVU PITU U POVIJESTI (pita): Rimljani su se sladili kozjim sirom i medom!

 Getty Images/iStockphoto
Onda i danas!

Na web stranicama America Pie Councila postoje zapisi na kojima se nalazi prvi recept za pitu s prhkim tijestom ikad napravljenu, a sastavili su ga Rimljani te je uključivao raženo brašno, med i kozji sir. U rimsko doba se tijesto pite često nije ni jelo, već je samo služilo za ''držanje'' nadjeva. Donosimo vam recept za prvu pitu s prhkim tijestom koja je danas u Americi poznatija kao Apple pie!

Trebat će vam:

Za tijesto:

100 g brašna
60 g raženog brašna
pola žličice soli
pola žličice šećera
110 g hladnog maslaca
1 žličica jabučnoj octa

Za punjenje:

240 g svježeg kozjeg sira
240 g svježeg kravljeg sira
170 g meda
50 g šećera
3 jaja
115 ml mlijeka

Za jabuke:

50 g maslaca
4 slatke jabuke (Fuji ili Gala)
85 g meda
listići timijana
prstohvat soli

French cheese flan and cup of coffee
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Pomiješajte brašno i raženo brašno, sol i šećer u posudi. Dodajte maslac i umijesite ga u brašno da dobijete mrvičastu strukturu. Dodajte ocat. Mijesite tijesto dok se dobro ne poveže. zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte na debljinu od pola centimetra. Protvan za pitu namažite maslacem i obložite ga tijestom. Tijesto izbockajte vilicom i stavite ga peći 25 minuta na 180 stupnjeva. Za nadjev pomiješajte sireve, med, šećer, jaja i mlijeko. Nadjev izlijte na pečeno tijesto i vratite pitu u pećnicu na još 30 minuta. Ohladite pitu. Za jabuke otopite maslac i dodajte oguljene i na četvrtine izrezane jabuke. Dodajte med, timijan i sol. Kuhajte na laganoj vatri dok lagano ne omekšaju, oko 15 minuta. Pitu izrežite i poslužite s jabukama sa strane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:00