PROVJEREN RECEPT

Recept za slasni gulaš od jelena s raviolima od brusnica koji napravite za nedjeljni ručak

 Biljana Blivajs/Cropix/
Pantelija Pekić zvani Pane i Zoran Šimunić Šime otkrili su nam svoj recept za ovaj moćan gulaš od divljači

Za gulaš od jelena:

600 g mesa od jelena bez kostiju
1 veća glavica luka
1 mrkva srednje veličine
100 g celera
0,5 jušne žlice koncentrata od rajčice
2 lovorova lista
paprika mljevena ljuta, po izboru
2 jušne žlice svinjske masti
1 jušna žlica slatke paprike
300 ml crvenog vina
2, 3 suhe šljive
2000 ml mesnog temeljaca
sol, papar

Meso narezati na kockice, posoliti i popapriti. Mrkvu, luk, celer očistiti i narezati na sitne kockice. U visokom loncu zagrijati svinjsku mast, popržiti meso sa svih strana te ga dalje lagano pirjati dok se ne osuši, odnosno dok ne ispari tekućina. Dodati nasjeckano povrće, posoliti i ponovo pirjati dok se smjesa ponovo ne posuši. Tada dodati koncentrat od rajčice i blago zapeći sve zajedno (karamelizirati). Dodati mljevenu papriku i sitni češnjak, miješajući dok ne dobije boju (oko 30 sekundi) te podliti vinom te dodati temeljca da se pokrije meso. Dodati lovorov list i podlijevati mesnim temeljcem (prema potrebi). Kuhati na laganoj vatri dok meso ne omekša. Kad je meso omekšalo, dodati nešto slatko (suhe šljive, smokve, džem od malina, med...) i crvene paprike, po ukusu. Kuhati još petnaestak minuta.

Za raviole s marmeladom od brusnica

500 g krumpirova tijesta
100 g marmelade od brusnica
50 g oštrog brašna

Na pobrašnjenoj podlozi tijesto razvaljamo na debljinu od 0,5 cm te napravimo krugove koristeći kalup (promjer 6 - 7 cm), na sredinu svakog kruga stavimo čajnu žličicu marmelade. Preklopimo i dobro pritisnemo prstima rubove da se ne otvore kod kuhanja. Kuhamo kao njoke.

*U raviole je bolje staviti manje nadjeva nego previše. Kad preklopite tijesto rubove blago utisnite prstima da biste spriječiti "bježanje" nadjeva

image
Biljana Blivajs/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:24