ČITAJTE NA DOBRA-HRANA.HR

RECEPT ZAGREBAČKOG RESTORANA APETIT: Pavlova s jagodama koju jednostavno možete napraviti i kod kuće!

 Ana-Marija Bujić
Darko Škoranec iz zagrebačkog restorana Apetit osmislio je sjajne deserte za novi, proljetni meni restorana od sastojaka koji će mnoge iznenaditi, a nama je odao jedan od recepata

Kako odoljeti prepunim tržnicama, šarenilu boja, mirisa, okusa... Teško, a s time će se složiti i chefovi restorana koji nadahnuti ovim godišnjem dobom smišljaju nove recepte i obogaćuju svoj meni, ne koristeći samo lokalno voće i povrće (npr. rabarbaru), već svu blagodat plodova sa svih strana svijeta. - Prije su se za deserte koristile samo lokalne namirnice jer si samo takve mogao i nabaviti, a i nisu bile poznate današnje metode čuvanja namirnica, koje su svakako uvjetovane tehničkim napretkom. Distribucija deserata na daljinu dobila je zamah u srednjem vijeku početkom proizvodnje šećera koji je tada bio jako skup i pristupačan samo višem staležu - ispričao nam je Darko Škoranec iz zagrebačkog restorana Apetit, dok je pripremao pet deserata za novi meni, koristeći voće, ali i povrće. Većina deserata, naravno, majstorska su djela pri koja se koriste i vrlo komplicirane tehnike, a ovaj, s jagodama, moći ćete napraviti i kod kuće.

ZA BEZE KORE:

16 bjelanjaka
250 g šećera
žlica škroba
žlica limunovog soka ili octa
žlica ekstrakta vanilije

POSTUPAK:

Bjelanjke tucite i lagano dodajte šećer. Miksajte do staklenaste guste smjese i dodajte ostale sastojke. Razmažite u željenom obliku i sušite na 90 Celzijevih stupnjeva.

ZA KREMU OD VANILIJE:

8 žumanjaka
500 ml mlijeka
500 ml vrhnja za kuhanje
150 g šećera
80 g glatkog brašna
mahuna vanilije
200 ml vrhnja za šlag

POSTUPAK:

Ugrijte vrhnje i mlijeko do vrenja (pomiješajte ostale sastojke i dodajte malo zagrijanog mlijeka i vrhnja da se temperira). Ulijte smjesu žumanjaka i kipućeg mlijeka i kuhajte lagano do zgušnjavanja. Procijedite i ohladite te dodajte tučeno vrhnje.

ZA KREMU OD JAGODA:

500 g jagoda
šećer
gustin

POSTUPAK:

Očistite i narežite jagode i malo ih pošećerite pa kuhajte na laganoj vatri, dodajući ostatak šećera. Dodajte prema potrebi malo vode. Kad su se jagode raskuhale, usitnite ih štapnim mikserom i dodajte gustin pomiješan s vodom - cca 1 žlica gustina sa 3 žlice vode) i zagustite umak od jagoda po potrebi. Umjesto jagoda možete koristiti sezonsko voće prema želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:03