IDEJE ZA KUHANJE

RECEPTI S HUMMUSOM: ŠKMER-ovi chefovi osmislili su niz originalnih recepata hummusom u kojima se spajaju okusi Dalmacije i Bliskog Istoka!

Fritule s tahini pastom, cannelloni od mariniranih krastavaca punjeni hummusom, tartar od jakobljevih kapica sa šparogama i namazom od slanutka, samo su neke od originalnih kreacija Šefova kuhinje mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) koje su nastale inspirane Svjetskim danom hummusa.

Članovi ove međunarodne udruge sa sjedištem u Splitu, poznate po organizaciji brojnih kulinarskih festivala i natjecanja, od 13. svibnja kad se diljem svijeta obilježava tzv. Hummus Day, krenuli su osmišljavati originalne recepture koje se lako mogu pripraviti u kući. U svakom jelu, dakle, našao se hummus, namaz od slanutka i tahini paste (od sjemenki sezama) te začina. Prema povijesnim izvorima hummus se pravio na Bliskom istoku i prije 2.000 godina, a odavno se raširio svijetom i smatra se jednim od najzdravijih namaza. Može se poslužiti kao umak, dodatak jelima ili samostalan prilog.

"Akcija je započela kad većina naših kuhara nije zbog koronavirusa bila na svojim radnim mjestima, pa su htjeli biti kreativni te pokloniti građanima recepte koji prate ŠKMER-ove aktivnosti kroz društvene mreže, a i ukazati kako se naša mediteranska kuhinja može spojiti s okusima Bliskog istoka i Sjeverne Afrike gdje je hummus neizostavan u tradicijskim jelovnicima. Pripremale su se i reinterpretacije mediteranskih klasika, recimo, poput fritula s tahinijem, focaccie, koju smo po prvi put vidjeli u crnoj varijanti s kečapom od cikle i mariniranim kozicama, tartara školjaka s hummusom i šparogama. Bili su tu vegetarijanski cannelloni, tortilje i tostade s ovim namazom i sezonskim namirnicama našeg podneblja, a recepti i dalje stižu" – kazao je chef Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

Kreacije s hummusom, između ostalih, osmislili su nagrađivani chef Damir Tomaš iz makarskog hotela Meteor, Ante Rubić, šef kuhinje trogirske konobe Era, Mate Đuzel koji vodi kuhinju splitskog hotela Pax, Karlo Fantini, splitski kuhar poznat po raviolama s grbom Hajduka, a, dakako, i sam Bremec. Osim šefova kuhinja, uključile su se vrsne kuharice Maša Zeleni i Dubrovčanka Antonija Dovranić, pa i članovi udruge koji nisu profesionalci, poput Jagode Nikolić, polaznice ŠKMER-ovih radionica za amatere i volonterke u brojnim humanitarnim akcijama.

"Hummus neizostavan je u gastronomiji Egipta, Turske, Sirije, Libanona, Grčke i Izraela, a sve je više obožavan i u zapadnom svijetu, pa ne čudi da Svjetski dan hummusa od 2012. godine u svibnju obilježavaju milijuni ljubitelja ovog drevnog specijaliteta u 40-ak zemalja svijeta. Ne morate ga sami raditi, možete ga potražiti gotovog u trgovinama kao i tahini, kao što se nude oni od koprivničke tvrtke Sana delikatese, pa isprobati ove recepte naših kuhara kojima možete iznenaditi goste u svom objektu ili ukućane." – istaknuli su iz ŠKMER-a.

Cannelloni od mariniranog krastavca punjeni hummusom (recept Mate Đuzela, šefa kuhinje hotela Pax u Splitu)

Fritule od tahini paste s hummusom i kečapom cikle (recept Ante Rubića, šefa kuhinje konoba Era u Trogiru)

Four kings (recept Damira Tomaša, šefa kuhinje hotela Meteor, Makarska)

Recept za falafel okruglice od slanutka (recept Antonija Dovranić - Mazzgoon Food, Split)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:55