DANAS KUHAM

RECEPTI S JANJETINOM: Jetrica Dolce Garbo

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Dobra ideja za ručak!

Trebat će vam:

Za 4 osobe:

450 g janjećih jetrica
200 g luka
70 g cherry rajčica
50 g pasirane rajčice
20 g grožđica
100 ml ulja
1 češanj češnjaka
70 ml suhog crnog vina
30 ml prošeka
2 žlice vinskog octa
sol i papar
ružmarin
lovor

Za palentu:

90 g instant palente
500 ml goveđeg temeljca
20 g mascarpone sira
20 g maslaca
50 ml maslinova ulja
sol

Gorski Kotar, 071019.
Romanovski ovca i janjad na imanju Qween sheep Ivanke i Damira Lenac iz Zelina Mrzlovodickog imaju farmu za uzgoj janjadi za prodaju.
Ta vrsta je specificna zbog iznimno ukusnog mesa. Meso prodaju u svim dobrim restoranima, izmedju ostaloga u restoranu Vinodol u Zagrebu, gdje je kuhar Zdravko Tomsic pripremio tri jela od janjetine.
Janjecu kalju, janjetinu u grasku i janjecu jetricu na saft.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Priprema:

Na zagrijanoj tavi sotirajte cherry rajčice pa ih izvadite iz tave. Na ponovno zagrijanu tavu dodajte luk i popržite do zlatnožute boje. Podlijte octom i dodajte pasiranu rajčicu. Začinite solju, paprom, ružmarinom i lovorom, uz povremeno podlijevanje temeljcem. Dodajte grožđice, ulijte vino, prošek i preostali temeljac i dodajte sotirane rajčice. Začinite po potrebi i ostavite da krčka desetak minuta. U drugoj zagrijanoj tavi opecite jetrica, začinite solju i paprom te ih dodajte u pripremljeni umak. Po potrebi začinite i dodajte maslinova ulja. Za palentu zakuhajte goveđi temeljac i dodajte maslac i sol. Uspite palentu uz stalno miješanje i pustite da lagano kuha 15-ak minuta. Maknite s vatre i energično umiješajte mascarpone i maslinovo ulje. Jetrica u umaku poslužite na podlozi od kremaste palente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:22