PROVJERENI RECEPT

Rolana svinjska lopatica s mlincima, buđolom, suhim šljivama i pogačicama od tikvica

 Berislava Picek/Cropix
Blagdanska gozba nikad nije zvučala tako dobro. Slavica Šagolj donosi ideju za predobar božićni ručak

Za pripremu mesa trebat će vam:

1 kg svinjske lopatice u komadu

sol i papar

prstohvat mljevene dimljene paprike

100 g buđole

150 g mlinaca

50 g suhih šljiva

50 g suhih smokava

300 ml povrtnog temeljca

100 g maslaca

100 ml bijelog vina

500 g mini jabuka

kuhinjski konac

Za pogačice:

500 g tikvica

500 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

100 g maslaca

prstohvat čilija

200 g feta sira

sol

2 jaja

Priprema:

Zamolite mesara da vam pomogne ili pak sami oblikujte meso u jednu veliku šniclu. Meso začinite solju, paprom i mljevenom dimljenom paprikom.

Mlince kratko prelijte uzavrelom vodom da omekšaju. Ohlađene stavite po cijeloj površini mesa. Na mlince posložite listiće buđole, suhe šljive i suhe smokve. Meso lagano zarolajte te učvrstite kuhinjskim koncem. Roladu stavite u posudu za pečenje te po gornjem dijelu malo začinite solju. Zatim meso premažite omekšalim maslacem. Ulijte polovicu temeljca i vina te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu da se peče oko sat vremena na temperaturi od 180 °C. Svakih pola sata umakom u posudi obilno zalijte meso. Nakon sat vremena oko mesa složite na polovice narezane jabuke, dodajte još temeljca i pecite dok jabuke ne omekšaju. Tikvice naribajte, stavite u cjedilo da se dobro ocijede. U posudu stavite brašno, prašak za pecivo, sol i čili te prstima napravite mrvastu smjesu. Dodajte umrvljenu fetu, dobro ocijeđene tikvice i jaja. Sve lagano sjednite. Tijesto nikako ne smije biti jako tvrdo, poželjno je da je rahlo. Stavite ga u hladnjak na pola sata. Ohlađeno tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu od tri centimetra. Oblikujte popečke okruglim kalupom, položite na lim za pečenje i pecite oko 25 minuta na 180 °C. Jelo poslužite toplo, uz pogačice i salatu po želji.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:55