PROVJERENI RECEPT

Rolana svinjska lopatica s mlincima, buđolom, suhim šljivama i pogačicama od tikvica

 Berislava Picek/Cropix
Blagdanska gozba nikad nije zvučala tako dobro. Slavica Šagolj donosi ideju za predobar božićni ručak
Blagdanska gozba nikad nije zvučala tako dobro. Slavica Šagolj donosi ideju za predobar božićni ručak

Za pripremu mesa trebat će vam:

1 kg svinjske lopatice u komadu

sol i papar

prstohvat mljevene dimljene paprike

100 g buđole

150 g mlinaca

50 g suhih šljiva

50 g suhih smokava

300 ml povrtnog temeljca

100 g maslaca

100 ml bijelog vina

500 g mini jabuka

kuhinjski konac

Za pogačice:

500 g tikvica

500 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

100 g maslaca

prstohvat čilija

200 g feta sira

sol

2 jaja

Priprema:

Zamolite mesara da vam pomogne ili pak sami oblikujte meso u jednu veliku šniclu. Meso začinite solju, paprom i mljevenom dimljenom paprikom.

Mlince kratko prelijte uzavrelom vodom da omekšaju. Ohlađene stavite po cijeloj površini mesa. Na mlince posložite listiće buđole, suhe šljive i suhe smokve. Meso lagano zarolajte te učvrstite kuhinjskim koncem. Roladu stavite u posudu za pečenje te po gornjem dijelu malo začinite solju. Zatim meso premažite omekšalim maslacem. Ulijte polovicu temeljca i vina te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu da se peče oko sat vremena na temperaturi od 180 °C. Svakih pola sata umakom u posudi obilno zalijte meso. Nakon sat vremena oko mesa složite na polovice narezane jabuke, dodajte još temeljca i pecite dok jabuke ne omekšaju. Tikvice naribajte, stavite u cjedilo da se dobro ocijede. U posudu stavite brašno, prašak za pecivo, sol i čili te prstima napravite mrvastu smjesu. Dodajte umrvljenu fetu, dobro ocijeđene tikvice i jaja. Sve lagano sjednite. Tijesto nikako ne smije biti jako tvrdo, poželjno je da je rahlo. Stavite ga u hladnjak na pola sata. Ohlađeno tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu od tri centimetra. Oblikujte popečke okruglim kalupom, položite na lim za pečenje i pecite oko 25 minuta na 180 °C. Jelo poslužite toplo, uz pogačice i salatu po želji.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 15:36