Sačuvajte zimu za toplije i sunčane dane: Limun marmelada

Od domaćih mirisnih neprskanih limuna napravite osvježavajuću marmeladu
Od domaćih mirisnih neprskanih limuna napravite osvježavajuću marmeladu

Iskoristite priliku dok se još na tržnicama mogu nabaviti domaći, naravno, neprskani limuni i napravite marmeladu. Tako ćete ih sačuvati za ljetne dane, kad će se njihova aroma i okus savršeno uklopiti u tartove i pite od bobičastog voća, dobro ohlađene pjenice ili, jednostavnu, marmeladu namažite na krišku kruha premazanu maslacem.

Namakanje i kuhanje

Limune dobro operite i još svaki protrljajte suhom krpom pa ih probodite vilicom sa svih strana. Složite ih u lonac i prelijte hladnom vodom. Poklopite i ostavite stajati tri dana, ali svakako vodu promijenite dva puta dnevno. Potom ih treći dan ocijedite i narežite na vrlo tanke kriške, ostranite sve koštice i izvažite ih. Zapišite težinu jer će vam trebati taj podatak! Kriške poslažite u lonac i prelijte vodom (količina vode treba odgovarati polovici težine izvaganih limuna). Stavite na laganu vatru i nakon što zavrije, pustite kuhati 10 minuta.

Samo u vruće staklenke

Potom dodajte šećer (količina treba biti jednaka težini izvaganih limuna). Kuhajte uz stalno miješanje na laganoj vatri dok ne dobijete željenu gustoću (povremeno stavite žličicu smjese na tanjurić i ostavite da se ohladi pa probajte). Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. Operite staklenke i stavite ih u pećnicu na 80 °C da se steriliziraju. Odvojite polovicu smjese, pustite da se dodatno ohladi, pa je usitnite štapnim mikserom. Pomiješajte pire sa smjesom u kojoj su ostali cijeli dijelovi i opet stavite na vatru da zavrije. Marmeladom punite vruće staklenke koje odmah dobro zatvorite i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 09:50