Sačuvajte zimu za toplije i sunčane dane: Limun marmelada

Od domaćih mirisnih neprskanih limuna napravite osvježavajuću marmeladu

Iskoristite priliku dok se još na tržnicama mogu nabaviti domaći, naravno, neprskani limuni i napravite marmeladu. Tako ćete ih sačuvati za ljetne dane, kad će se njihova aroma i okus savršeno uklopiti u tartove i pite od bobičastog voća, dobro ohlađene pjenice ili, jednostavnu, marmeladu namažite na krišku kruha premazanu maslacem.

Namakanje i kuhanje

Limune dobro operite i još svaki protrljajte suhom krpom pa ih probodite vilicom sa svih strana. Složite ih u lonac i prelijte hladnom vodom. Poklopite i ostavite stajati tri dana, ali svakako vodu promijenite dva puta dnevno. Potom ih treći dan ocijedite i narežite na vrlo tanke kriške, ostranite sve koštice i izvažite ih. Zapišite težinu jer će vam trebati taj podatak! Kriške poslažite u lonac i prelijte vodom (količina vode treba odgovarati polovici težine izvaganih limuna). Stavite na laganu vatru i nakon što zavrije, pustite kuhati 10 minuta.

Samo u vruće staklenke

Potom dodajte šećer (količina treba biti jednaka težini izvaganih limuna). Kuhajte uz stalno miješanje na laganoj vatri dok ne dobijete željenu gustoću (povremeno stavite žličicu smjese na tanjurić i ostavite da se ohladi pa probajte). Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. Operite staklenke i stavite ih u pećnicu na 80 °C da se steriliziraju. Odvojite polovicu smjese, pustite da se dodatno ohladi, pa je usitnite štapnim mikserom. Pomiješajte pire sa smjesom u kojoj su ostali cijeli dijelovi i opet stavite na vatru da zavrije. Marmeladom punite vruće staklenke koje odmah dobro zatvorite i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 19:34