Bez obzira na to želimo li napraviti jednostavan prilog uz komad mesa ili ribe ili nam je potrebno samo jednostavno jelo koje ćemo pojačati s malo krumpira, jajima ili, primjerice, popečkom od tikvice, sataraš je uvijek dobra ideja. Ultimativno ljeto jelo koje uglavnom radimo u većim količinama i u njemu uživamo po nekoliko dana ili ga čak pakiramo u teglice.
Posebno ga volimo jer u jedan lonac možemo upakirati sve sezonske namirnice, koje upravo sada imaju najbolji okus, a i nitko za stolom baš nikada neće prigovoriti na dobar sataraš. Štoviše, posuda u kojoj se kuhao najčešće se očisti do te mjere da se kruhom skupljaju posljednji tragovi.
Pa kako ga onda pripremiti? Postoje dvije varijante pripreme omiljenog ljetnog jela. Sataraš se na klasičan način kuha na vatri, polako i nešto dulje, dok se ne dobije gusto, kremasto jelo. Povremeno ga je dobro promiješati kako se ne bi zapekao na dnu, a po potrebi i dodati malo tekućine, ali to je, uz sjeckanje povrća, zapravo sav napor koji ćete u pripremu trebati uložiti.
Još jednostavniji način pripreme bit će u pećnici. Baš kao i za šalšu iz pećnice, i za ovo jelo sve je sastojke potrebno ubaciti u posudu za pečenje, začiniti po želji i pustiti da se polako peku u pećnici, povremeno promiješati i to je to.
Sataraš, dakle, na kraju možete poslužiti uz pečeni komad mesa kao što je svinjski kotlet, uz komad pečene piletine ili čak cijelo pečeno pile, puretinu, popečke, uz zdjelu salate, pečenu ili prženu ribu, pa čak i ćevape. Možete ga poslužiti i s mesnim okruglicama, ali i na tost kruhu ili kao dio slasnih bruschetta. Sataraš je univerzalno ljetno jelo koje ide uz sve i, uz malo volje i koncentracije, može ga pripremiti svatko. Baš zato ga toliko volimo!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....