OMILJENI KLASIK

Sataraš je ono jedno jelo koje nas spašava svakog ljeta, ovo su dva provjerena načina kako ga uvijek radimo

Poslužite ga uz pečenu piletinu ili svinjetinu, na kruhu ili s tjesteninom, sataraš je jelo za sva vremena i svaku priliku. I baš zato ga toliko volimo

Bez obzira na to želimo li napraviti jednostavan prilog uz komad mesa ili ribe ili nam je potrebno samo jednostavno jelo koje ćemo pojačati s malo krumpira, jajima ili, primjerice, popečkom od tikvice, sataraš je uvijek dobra ideja. Ultimativno ljeto jelo koje uglavnom radimo u većim količinama i u njemu uživamo po nekoliko dana ili ga čak pakiramo u teglice.

Posebno ga volimo jer u jedan lonac možemo upakirati sve sezonske namirnice, koje upravo sada imaju najbolji okus, a i nitko za stolom baš nikada neće prigovoriti na dobar sataraš. Štoviše, posuda u kojoj se kuhao najčešće se očisti do te mjere da se kruhom skupljaju posljednji tragovi.

image
Berislava Picek/cropix/

Pa kako ga onda pripremiti? Postoje dvije varijante pripreme omiljenog ljetnog jela. Sataraš se na klasičan način kuha na vatri, polako i nešto dulje, dok se ne dobije gusto, kremasto jelo. Povremeno ga je dobro promiješati kako se ne bi zapekao na dnu, a po potrebi i dodati malo tekućine, ali to je, uz sjeckanje povrća, zapravo sav napor koji ćete u pripremu trebati uložiti.

KLASIČAN SATARAŠ

Osnovni recept za sataraš podrazumijeva da u lonac ubacite luk, rajčicu, papriku i češnjak, ali mi se rijetko ovdje zaustavimo i najčešće dodajemo i tikvicu, a ponekad čak i patlidžan. Iako se onima naviklima na klasiku to može učiniti kao pogreška, vjerujte nam, dodatak omiljenog ljetnog povrća jelo može učiniti samo još bogatijim, kako teksturom, tako i okusom.

Kada smo povrće skupili na hrpu i nasjeckali, luk najprije pirjamo na maslinovu ulju, zatim mu dodajemo protisnuti ili češnjak nasjeckan na listiće, a kada sve poprimi boju, dodajemo povrće. Sve skupa zatim pirjamo dok ne dobijemo gusti povrtni umak, a tekućina u potpunosti ispari. Začini koje koristimo najčešće su samo sol, šećer, papar, malo timijana, možda čak i malo svježeg bosiljka i origana, ako su nam pri ruci.

Još jednostavniji način pripreme bit će u pećnici. Baš kao i za šalšu iz pećnice, i za ovo jelo sve je sastojke potrebno ubaciti u posudu za pečenje, začiniti po želji i pustiti da se polako peku u pećnici, povremeno promiješati i to je to.

SATARAŠ IZ PEĆNICE PO RECEPTU NASTASJE CHIARE PETRIĆ

Trebaju vam tri velike paprike, veliki luk srebrenac, osam srednjih rajčica, pet češnja češnjaka, žlica kokosova šećera (ili običnog), puna žličica soli, žličica origana, malo papra i pozamašna količina maslinova ulja. Sve skupa dobro promiješajte na širokom i dubokom plehu te zapecite na 200°C oko 45, 50 minuta. Sataraš poslužite odmah, no možete ga poslužiti i poslije kad se ohladi. Višak zamrznite.

Sataraš, dakle, na kraju možete poslužiti uz pečeni komad mesa kao što je svinjski kotlet, uz komad pečene piletine ili čak cijelo pečeno pile, puretinu, popečke, uz zdjelu salate, pečenu ili prženu ribu, pa čak i ćevape. Možete ga poslužiti i s mesnim okruglicama, ali i na tost kruhu ili kao dio slasnih bruschetta. Sataraš je univerzalno ljetno jelo koje ide uz sve i, uz malo volje i koncentracije, može ga pripremiti svatko. Baš zato ga toliko volimo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 17:10