Imamo recepte

Savršeni keksi, torta s kavom i financijeri s meringom, najveći su aduti slastičara amatera mnogima omiljenog natjecanja

The Great British Bake Off

 Instagram @paul.hollywood
Pobjednik emisije i njegova dva protukandidata otkrila su recepte za slastice koje su se posebno svidjele strogom žiriju

Još jedna sezona britanskog kulinarskog natjecanja "Dobar, bolji, najbolji... britanski slastičar" (ili u originalu "Great British Bake Off"), koje prikazuje HTV, ulazi u završnicu. U uzbudljiv i uvijek zanimljiv sraz slastičara amatera ovaj put su otišli Matty Edgell, Dan Hunter i Josh Smalley. Matty Edgell, učitelj znanstvenih predmeta i tjelesnog odgoja u jednom koledžu, došao je do finala nakon što ga je na natjecanje prijavila zaručnica Lara. Inženjer građevine Dan Hunter suce je zadivio tortama i svojim interpretacijama klasičnih recepata. Treći izazivač Josh Smalley, koji je doktorat iz medicinske kemije i biokemije dobio na Sveučilištu Leicester, oduševio je svojim "znanstvenim pristupom" slasticama.

Uoči njihova finalnog susreta, donosimo po jedan recept svakog natjecatelja iz ovog trojca, one koji su se posebno svidjeli strogom žiriju Paulu Hollywoodu i Prue Leith, tijekom napete 14. sezone.

MATTYJEVI SAVRŠENI ČOKOLADNI KEKSI

Trebat će vam:

150 g maslaca
150 g smeđeg šećera (svijetlog)
75 grama običnog šećera
1 jaje
1 žumanjak
300 grama brašna
2 žlice ekstrakta ječmenog slada u prahu*
150 g makadamija oraha
½ žličice sode bikarbone
150 g mliječnih čokoladica u kapljicama/suzicama
100 g čokolade (70 posto kakaa)
1 žličica krupne morske soli

Priprema:

Rastopite maslac u loncu i pustite da lagano zavri i dobije zlatnu boju. Maknite s vatre, ulijte u veliku posudu za miješanje, pomiješajte sa šećerima i pustite da se ohladi. Dodajte jaja i mutite dok smjesa ne postane svijetla i prozračna. Dodajte brašno, sladni prah, sodu bikarbonu i sol, te miješajte dok se gotovo ne sjedini.

Grubo nasjeckajte makadamija orahe i dodajte ih u smjesu za kekse. Nasjeckajte tamnu čokoladu na veće komade i pola odvojite za kasnije. Umiješajte preostalu polovicu komadića čokolade i čokoladne kapljice u smjesu. Miješajte dok svi sastojci nisu potpuno sjedinjeni i ravnomjerno raspoređeni.

Razvucite dugu traku prozirne folije i stavite smjesu na nju. Zamotajte foliju i oblikujte smjesu u valjak. Stavite u hladnjak na sat vremena da se stisne (ili u zamrzivač na otprilike pola sata). Nakon hlađenja, uklonite plastičnu foliju i tijesto narežite na 12 kriški. Oblikujte kuglice i stavite ih na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje. Lagano pritisnite svaku kuglicu i na vrh stavite dva do tri komadića čokolade.

Pecite 15-18 minuta na 160 °C. Kekse trebate izvaditi dok su još mekani i djeluju malo nedopečeni u sredini. Nastavit će se peći dok se hlade. Ostavite ih na limu za pečenje barem 5 minuta prije nego ih izvadite i stavite na rešetku da se potpuno ohlade, potpuno ohladite na rešetki. * sladni prah može se kupiti u prodavaonicama zdrave hrane, a može se koristiti i tekući.

JOSHOVA TORTA S KAVOM I ORASIMA

Trebat će vam:

Za biskvit:

175 g maslaca
175 g kristalnog šećera
225 g brašna za kolače
1 čajna žlica praška za pecivo
50 g nasjeckanih oraha
50 g mljevenih oraha
3 velika jaja, umućena
3 jušne žlice mlijeka
4 čajne žlice instant kave
malo dodatnog maslaca i brašna za pripremu kalupa

Za glazuru:

225 g šećera u prahu
2 do 3 jušne žlice kave, hladne
polovice oraha i zlatni listići za ukrašavanje, po želji

Priprema:

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namažite kalup za kuglof maslacem i pospite malo brašna, otresite višak. Stavite maslac i šećer u zdjelu i miksajte nekoliko minuta dok ne postanu pjenasti. U međuvremenu, u maloj zdjeli otopite instant kavu u mlijeku. U smjesu maslaca i šećera dodajte brašno, mljevene i nasjeckane orahe, prašak za pecivo, jaja i mlijeko s kavom, te dobro izmiksajte dok se sve ne sjedini. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup, poravnajte površinu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 do 40 minuta, ili dok kolač ne naraste i čačkalica zabijena u kolač ne izađe čista. Ostavite kolač da se hladi 10 minuta, zatim ga izvadite iz kalupa i potpuno ohladite na rešetki.

Napravite glazuru tako da pomiješate šećer u prahu s kavom dok ne dobijete željenu konzistenciju. Koristite ili jaku kavu, ili vodu s instant kavom ovisno o tome koliko jak okus kave želite. Prelijte glazuru preko ohlađenog kolača, zatim ukrasite orasima polovicama oraha ili nasjeckanim orasima i zrncima kave.

DANOVI FINANCIJERI S LIMUNOM I MERINGOM

Trebat će vam:

200 g maslaca
120 g mljevenih badema
230 g šećera
75 g brašna
korica 2 nešpricana limuna
200 g bjelanjka jajeta (što je otprilike 5 ili 6 jaja)
50 g grubo nasjeckanih badema za posipanje

Za kremu od limuna:

sok tri limuna, cca 130 ml
80 g glukoznog sirupa (sirup agave je adekvatna zamjena)
10 g škrobnog brašna (gustin)
60 g šećera u prahu
30 g slatkog vrhnja
2 jaja
50 g omekšalog maslaca
korica dva limuna

Za meringu:

1 bjelanjak od velikog jajeta
100 g šećera u prahu

Priprema:

U loncu rastopite maslac. Ostavite da zavri i lagano posmeđi i dobije blagi orašasti miris, ali jako pazite da ne zagori.Fino sameljite bademe. Stavite ih u posudu miksera i dodajte im brašno i šećer, te koricu limuna. Izlijte topli maslac i dobro promiješajte. Miješajte dok ne nastane jednolična smjesa. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu. Namastite kalupe za kolačiće (bilo koji kalup, ako nemate četvrtaste kalupe nalik na zlatne poluge). Odrežite kraj vrećice, ne preširoko, i napunite 2/3 kalupa smjesom. Svaku pitu pospite sjeckanim bademima. Ispecite u već ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15 minuta. Moraju biti pečeni tako da su hrskavi izvana, a iznutra mekani.

Za kremu od limuna pomiješajte glukozni sirup i sok limuna i pustite da zakuha. U drugoj posudi pomiješajte škrobno brašno, šećer u prahu, jaja i slatko vrhnje. Dobro promiješajte pa dodajte vruću mješavinu limuna i glukoze uz neprekidno miješanje. Vratite na vatru i miješajte neprekidno dok se fino ne zgusne. Pustite da se ohladi pola sata. Umiješajte maslac i koricu limuna i izradite mikserom da dobijete finu kremu. Pokrijte plastičnom folijom i pustite da se dobro ohladi u hladnjaku barem nekoliko sati, a najbolje preko noći.

Za meringu miksajte bjelanjak i šećer dok ne dobijete pahuljast snijeg. Stavite u vatrostalnu posudu te kuhajte na pari uz miješanje, dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta. Maknite s pare i nastavite miješati dok se ne počne hladiti.

Ukrasite gotove kolače meringom (ako imate slastičarski brener, možete je i malo karamelizirati) i kremom od limuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 18:41