mmmaida.com

Schwarzwald torta dobila je novo, zdravije ruho, a mi imamo genijalan recept


 
 Maida Srabović
Maida Srabović otkrila nam je recept za omiljenu tortu s višnjama i čokoladom na malo drugačiji način - LHCF/bez glutena/bez šećera

Za biskvit:

6 jaja
60 g eritrita + 1/2 žličice zelenog stevia praha
50 g maslaca
2 žlice višnjevca
150 ml mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
60 g kokosova brašna
1 žlica tapioka škroba
1 žličica praška za pecivo
40 g kakao praha
1 prstohvat soli

Za višnje:

500 g višanja s tekućinom (smrznutih ili iz kompota)
30 ml višnjevca
2 žlice eritrita
1/2 žličice cimeta
2 žlice tapioka škroba

Za kremu:

400 ml slatkog vrhnja
250 g mascarponea
1 žličica ekstrakta vanilije
zaslađivač po želji
tamna čokolada za ukrašavanje

Priprema:

Tijesto pripremite tako što ćete prvo odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke izmutite u čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto izmiksajte s eritritom i stevijom te otopljenim i ohlađenim maslacem. Žumanjcima dodajte mlijeko, višnjevac i ekstrakt vanilije pa sve izmiksajte. Dodajte suhe sastojke, koje ste prethodno pomiješali u posebnoj posudi. Izmiksajte pa u smjesu ručno dodajte snijeg od bjelanjaka, pažljivo miješajući špatulom. U kalup od 22 cm obložen papirom za pečenje ulijte smjesu. Pecite 180 °C 40 minuta. Pustite da se ohladi u kalupu.
Razrežite na tri jednaka dijela.

Kako biste pripremili višnje, stavite ih u lonac sa sokom, eritritom i cimetom pa pustite da zavriju. Dodajte višnjevac. Dodajte tapioka škrob i kuhajte na umjerenoj vatri stalno miješajući dok se smjesa ne zgusne. Pustite da se ohladi.

Za kremu izmiksajte slatko vrhnje u šlag. Pred kraj miksanja, a dok se šlag još nije sasvim učvrstio, dodajte mascarpone i vaniliju pa miksajte još kratko, dok ne dobijete čvrstu kremu.

Na prvi sloj biskvita dodajte prvo sloj ohlađenih višanja, a onda i sloj kreme. Postupak ponovite i na drugom sloju. Zadnji sloj biskvita natopite s malo soka od višnje i ukrasite šlagom, ribanom tamnom čokoladom i višnjama.

Savjet: Nemojte pretjerivati s kremom, da vam se ne dogodi "pomicanje tektonskih ploča i erozija tla" - kao meni kad sam je prvi put slagala.

image
Maida Srabović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:01