Zimski slatkiši

Sedam odličnih slastica u koje vrijedi ubaciti sušeno voće poput brusnica, marelica, grožđica...

Za ovu priliku uvijek se isplati u smočnici imati različito sušeno voće i oraščiće

Dostupnost sušenog voća tijekom cijele godine nije upitna jer bez obzira na sezonu, u trgovinama je moguće nabaviti brojne sušene voćke. No, sve ove slastice iz editorijala možete napraviti i s voćem koje ste i sami osušili. Sušenjem voća čuvaju se mnogi hranjivi sastojci koji se nalaze u svježim namirnicama pa su tako dobar izvor vlakana, minerala i vitamina, a često ćete pročitati i da je sadržaj željeza ili kalcija čak i veći u suhom voću nego u svježem.Tako voćke s našeg podneblja koje dozrijevaju u proljeće, ljeto ili jesen vrlo lako možete pripremiti i u njima uživati tijekom cijele godine. Riječ je najčešće o marelicama, smokvama, šljivama, jabukama, kruškama.

image
5ph/Getty Images/istockphoto

Tri su najčešća načina kako to možete učiniti - na suncu, u pećnici ili u dehidratoru. Koje god voće odlučili sušiti ono mora biti svježe i zrelo. Bez ikakvih trulih ili nagnječenih dijelova. Nezreli plodovi imaju manje intenzivan okus i boju stoga ih svakako izbjegavajte. Dobro oprano voće sa svim uklonjenim nečistoćama spremno je za daljni tretman. Isto tako kako biste s voća otklonili moguće bakterije, oprano i oguljeno voće potopite na deset minuta u otopinu limunovog soka i vode s omjerom 1:1. Voće nakon deset minuta izvadite rupičastom žlicom, ocijedite i dobro osušite. Poslužite se papirnatim ručnikom ili čistom steriliziranom gazom. Kada ste napravili sve te predradnje možete voćke posložiti na pleh za sušenje ako je riječ o pećnici, na police dehidratora ili na drvene mrežaste ploče ako je riječ o sušenju na suncu.

image
Denismart/Getty Images

Voće slažite u jednom sloju, ne lijepite jedno na drugo. Ako je riječ o voću koje ste prepolovili kao što su marelice, očišćenu jezgru ploda okrenite prema gore. Sušite li u pećnici temperatura neka bude od 40 - 50 Celzijevih stupnjeva. Ovisno o veličini ploda sušenje može trajati od 5 do 24 sata. Poželjno je svakih dva sata malo okrenuti voćke drvenom pincetom ili hvataljkom da se ubrza proces sušenja. Kod pećnica koje nemaju ventilaciju povremeno treba otvoriti vrata da vlaga izađe van. Kako je ova metoda možda energetski najneisplativija na vama je hoćete ju primijeniti.

Puno jednostavniji postupak sušenja voća je u dehidratoru. Uz pomoć tipki na stroju imate potpunu kontrolu regulacije temperature i vlage. Koju mijenjate ovisno o veličini ploda i količini koju imate u stroju.

image
Olga Gubskaya /Getty Images/istockphoto

U ljetnim mjesecima ako prolazite dalmatinskim ulicama često ćete vidjeti smokve ili marelice nanizane na konopac ili posložene na drvenoj podlozi kako se sunčaju na jarkom suncu. Ovo je možda najlakši i najjednostavniji oblik sušenja. Potrebno je još samo drvene podloge na kojem se nalazi voće obložiti tkaninom koja će zaštititi plodove od insekata. Ovisno o jačini sunca plodove tijekom dana malo rotirajte kako bi se što ravnomjernije osušili. Preduvjet za to su minimalno tri sunčana dana s temperaturom iznad 30 stupnjeva te s niskim postotkom vlage u zraku.

Tijekom noći zaštitite podloge od vlage te ih stavite na suho mjesto. Po želji voće sušeno na suncu prije pospremanja možete pasterizirati u pećnici na 80 stupnjeva oko 15 minuta.

Osušene plodove najbolje je čuvati u čvrsto zatvorenim drvenim posudama ili papirnatim vrećicama na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Ako je voće dobro tretirano može stajati i do godine dana.

Sušeno voće u trgovinama i nije tako jeftino, stoga ako ste u mogućnosti učinite to sami na način koji vam je najlakši i najjednostavniji. Tada nema zapreke da ne isprobate neki recept iz našeg editorijala.

TORTICE SA SUŠENIM VOĆEM I ČOKOLADOM

image
Berislava Picek/Cropix

OKRUGLICE S MARELICAMA I ČOKOLADOM

image
Berislava Picek/Cropix

TORTA OD ROGAČA I SUHIH ŠLJIVA

image
Berislava Picek/Cropix

KUGLOF SA SUHIM VOĆEM

image
Berislava Picek/Cropix

PUDING SA SUHIM SMOKVAMA

image
Berislava Picek/Cropix

POGAČICE S BRUSNICAMA

image
Berislava Picek/Cropix

PLOČICE OD SUHOG VOĆA

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:05