Sedam veličanstvenih!

SEDAM VELIČANSTVENIH: Totalno ljetni recepti s graškom!

Donosimo vam sedam načina kako grašak možete pripremiti na žlicu, a da bude lagan i osvježavajuć. Maneštre, ćušpajzi, juhe i rižota zbog kojih ćete obožavati grašak!
Donosimo vam sedam načina kako grašak možete pripremiti na žlicu, a da bude lagan i osvježavajuć. Maneštre, ćušpajzi, juhe i rižota zbog kojih ćete obožavati grašak!

Rižoto s mahunama i graškom

50 dkg piletine (po želji)
maslinovo ulje
sol i papar
1 luk
4 češnja češnjaka
peršin
20 dkg vrganja
10 dkg mahuna
10 dkg graška
kopar
paprika
šalica riže

Risotto with asparagus, ramson and peas in a pot on wooden table
Getty Images/iStockphoto

Pileća prsa, papriku i luk narežite na kockice i prepržite ih na maslinovom ulju. Dodajte sol, papar, peršin i češnjak. Dodajte vrganje, mahune, grašak i kopar. Zatim dodajte rižu. oOdlijevajte temeljcem dok se riža ne skuha.

Ričet s graškom i grahom

2 luka
2 mrkve
25 g ričeta
2 kobasice
1 limenka graha
200 g graška
sol, papar, crvena mljevena paprika, peršin
1 žlica ajvara

barley groats risotto
Getty Images/iStockphoto

Luk i mrkvu sitno nasjeckajte. Dodajte ričet. Zalijte vodom i kuhajte oko sat i pol. Pred kraj dodajte grah, grašak i kobasice isjeckane na kolutiće. Posolite, popaprite, dodajte crvenu papriku i peršin. Na kraju umiješajte žlicu ajvara.

Šareni tanjur s graškom

1 šalica kukuruza
200 g mahuna
1 češanj češnjaka
1 mrkva
1 velika svježa paprika
200 g pureće šunke
1 šalica graška
1/2 glavice luka

Bowl of minestrone soup in a wooden bowl
Getty Images/iStockphoto

Mahune i mrkvu narezati na komadiće pa skuhati u vodi. Ocijedite pa dodajte kukuruz i začine. Na masnoći popržiti usitnjeni luk, češnjak i pureću šunku narezanu na rezance, dodati narezanu svježu papriku i dalje pržiti dok ona malo ne omekaša, a zatim dodati ostalo kuhano povrće. Sve zajedno pirjati istovremeno podlijevajući vodom. Na kraju zaliti jednom žlicom balzamičnog octa, po potrebi dodati još začina i poslužiti kao lagani ručak ili večeru.

Maneštra s kobasicama i graškom

4 kranjske kobasice
1 luk
2 mrkve
½ manjeg korijena celera
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 prstohvat sušenog timijana
2, 5 dcl umaka od rajčice
100 g mladog ili zamrznutog graška
200 g tjestenine
200 g tikvica
200 g kuhanog slanutka
malo maslinovog ulja

Soup with vegetables and sausages in a ceramic plate on a wooden background. Selective focus.
Getty Images/iStockphoto

Kobasice narežite na komadiće pa ih prepržite na maslinovom ulju oko 5 minuta. U drugoj posudi pirjajte luk, mrkvu i korijen celera, zgnječeni češnjak, malo soli i sušeni timijan te pirjajte na srednje jakoj vatri 10-ak minuta. Zatim dodajte kobasice, umak od rajčice i toliko vode da svi sastojci budu pokriveni tekućinom. Kuhajte 15 minuta, a zatim dodajte tikvicu na kockice, kuhani slanutak i grašak. Kuhajte juhu još 10 minuta. Tjesteninu skuhajte po uputama na pakiranju, ocijedite pa dodajte kuhanom minestroneu zajedno sa nasjeckanim peršinom. Promiješajte pa poslužite s malo maslinovog ulja i parmezana.

Krem juha od graška s polpeticama od bulgura

1 kapula
2 češnja češnjaka
300 g graška
malo korijandera
500 ml povrtnog temeljca
malo soli i papra

Za bulgur polpetice:

1 dcl bulgura
2 dcl vode
1/2 crvene kapule sitno narezane
malo peršina, soli i chillija po želji
3 žlice brašna
1 jaje

broccoli cream soup with croutons, food
Getty Images/iStockphoto

Prodinstajte sitno nareznu kapulu i češnjak na malo maslinova ulja. Kad se kapula zažutila dodajte grašak. Nakon što je omekšao nakon nekoliko minuta zalijte temeljcem, začinite solju paprom i preostalim začinima po želji. Kuhajte sve zajedno desetak minuta. Juhu izradite štapnim mikerom, a unutra dodajte žlicu kiselog vrhnja. Bulgur kuhati u vodi u koju dodate lovor. Ohladiti i dodati ostale sastojke. Oblikovati 6 - 8 kroketa, uvaljati sa obje strane u brašno i peci na vrelom ulju. Bulgur skuhajte u vodi sve dok ne omekša što je kojih desetak minuta. Zatim umiješajte sve preostale sastojke. Oblikujte malo manje od desetak kroketa, uvaljajte u brašno i prepržite u vrelom ulju. Ocijedite na papirnati ubrus kako bi upio čim više masnoće te poslužite uz juhu.

Ćorbica s tjesteninom i povrćem

maslinovo ulje
1 luk
2 češnja češnjaka
1 crvena paprika
200 g pelati
100 g mahuna
100 g graška
300 g junetine
mljevena crvena paprika
sol, papar, peršin
2 šalice tjestenine

Soup with vegetables and sausages in a metallic plate on a wooden background. Selective focus.
Getty Images/iStockphoto

Meso izrežite na kockice i popržite na ulju s lukom i češnjakom, Sve posolite i popaprite. Ubacite crvenu papriku izrezanu također na kockice. Dodajte peršin i mljevenu crvenu papriku. Dodajte pelate, mahune i grašak. Ulijevajte vodu po potrebi dok meso ne bude kuhano. 10 minuta prije završetka dodajte tjesteninu.

Pileći ujušak s graškom

400 g graška
200 g piletine
1 glavica crvene kapule
1 mrkva
1/2 krumpira
crvena paprika
sol

Chicken and Tomato Soup- Photographed on Hasselblad H3D2-39mb Camera
Getty Images/iStockphoto

Luk, mrkvu i piletinu popržite na maslinovom ulju, a zatim dodajte i smrznuti grašak. pustite da omekša nekoliko minuta. Kuhajte na srednjoj temperaturi uz povremeno miješanje i dodavanje vode, a zatim dodajte i začine te pola krumpira narezanog na kockice. Kuhajte još kojih pola sata i dodajte vode po potrebi. Na kraju stavite malo začina i svježeg peršina po potrebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 20:04