ZA KRAJ LJETA

Sendvič sa salsom od bresaka i tikvicama s brzom domaćom majonezom iz blendera

 Marko Miscevic/Cropix
Od tikvica napravite rezance, kratko ih pržite, a zatim ubacite u vegetarijanski sendvič sa salsom i brzom majonezom

Trebat će vam:

okruglo pecivo sa sjemenkama
3 žlice domaće majoneze s kaparima
1 svježi krastavac
1 sočna breskva
2 zrele rajčice
1 manji luk
1 tikvica
sok pola limete
sol i papar
ulje za prženje

Priprema:

Razrežite pecivo pa obje strane premažite domaćom majonezom s kaparima. Na donji dio poslažite tanko narezane kriške krastavca. Svježu rajčicu usitnite na kockice, a isto napravite i s prethodno oguljenom breskvom. Usitnite luk te pomiješajte s rajčicom i breskvom te sve još dodatno usitnjavajte velikim nožem. Pripazite, ova salsa u sebi ima puno soka pa ispod daske za rezanje stavite papirnate ubruse kako vam radna površina ne bi plivala. Prebacite salsu u zdjelu, iscijedite malo soka limete, posolite i popaprite te dobro još jednom izmiješajte. Ocijedite malo soka i salsu stavite u sendvič. Dublji pladanj prekrijte papirnatim ubrusima pa spiralizirajte očišćenu tikvicu te pustite da dobiveni rezanci malo ispuste sok. Zagrijte u lončiću ulje za prženje rezanaca od tikvice. Pripremite sa strane još ubrusa kojima ćete upiti višak ulja te polako hvataljkom krenite ubacivati rezance u vruće ulje. Pripazite da ne zagore te ih pecite dok ih sve ne potrošite. Ubacite ih u sendvič sa salsom i svježim krastavcima te poklopite gornjim dijelom peciva.

Za majonezu s kaparima trebat će vam:

2 jaja

1 žlica senfa

2 žlice octa ili limunovog soka

prstohvat soli

2 žlice kapara

1 žlica tekućine od kapara

1 žličica meda

370 ml suncokretova ulja

Priprema:

Majonezu napravite tako da u blender stavite sirova jaja, senf, limunov sok, sol, kapare i tekućinu od kapara, žličicu meda i 70 ml suncokretova ulja. Blendajte dok ne dobijete kremu, oko 1 minutu, a zatim u tankom mlazu dodajte ostatak ulja. Budite strpljivi i ulje dodajte polako. Povremeno stanite s blendanjem, provjerite okus i popravite ga po potrebi. Kada ste potrošili ulje, stanite s blendanjem. Majonezu spremite u hladnjak do korištenja. Tako pripremljena majoneza može stajati u hladnjaku 3-5 dana.

Napomena!

Pripremi ove majoneze klasični štapni mikser ipak nije dorastao, pa se svakako poslužite blenderom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:47