SPONZORIRANI SADRŽAJ

SENDVIČI SU JEDNOSTAVNO ZAKON: Putovanje svijetom kroz najpopularnije sendviče!

 Getty Images/iStockphoto
Bez obzira na to u kojem dijelu svijeta se nalazimo, činjenica je da su sendviči zakon! Donosimo vam recepte koji su odlični za pripremiti ih kod kuće. Količinu sastojaka prilagodite broju sendviča koje želite napraviti, i naravno, javite nam dojmove!

Sendvič s dimljenom govedinom - Amerika

Više od stotinu godina, popularni Katz´s u New Yorku poslužuje divovski sendvič obilno nadjeven dobro začinjenom i dimljenom govedinom, senfom, a sve to u raženom pecivu. Popularni "Pastrami sandwich" možda je i ukusniji na nekim drugim mjestima, ali ovo je doista jedno od najomiljenijih na svijetu u koje zalaze entuzijasti iz cijelog svijeta.

dimljena govedina
Dijon senf
luk
raženi kruh

Delicious pastrami sandwich with french fries ready to eat.

Kriške raženog kruha premažite senfom, dodajte luk izrezan na kolutove i završite s dimljenom govedinom. Preklopite drugom kriškom raženog kruha koju ste također namazali senfom.

Doner kebab -Turska

Kebab kao jelo opće je poznat i ne traži posebne uvode. Radi se o začinjenom mesu koje je vertikalno postavljeno i uz laganu kontinuiranu vrtnju se ravnomjerno peče. Originalno je osmišljen u 19. stoljeću, inspiriran arapskom shawarmom, grčkim gyrosom i meksičkim tacosom al pastorom.

lepinja
zelena salata
rajčica
umak od jogurta i metvice ili ljuti umak
janjetina

gyro with tzatziki sauce

Lepinju lagano prepržite na grill tavi. Ostatke pečene janjetine stavite u lepinju, dodajte zelenu salatu izrezanu na trakice, rajčicu izrezanu na ploškice i umak od jogurta i metvice ili čili umak.

Steak sendvič - Philadelphia, SAD

Još u 30-tim godinama prošlog stoljeća za vrijeme velikih migracija Talijana u Ameriku, braća Olivieri (Harry i Pat) krenuli su s prodajom hot dogova i sendviča. Izmoreni od prodaje hot dogova, Pat je predložio Harryju da odu kupiti nešto govedine i probaju malo osvježiti svoju ponudu. Vratio se s lijepim komadima ispečene govedine i nešto luka. Sendvič je toliko zamirisao da je usputni vozač taxija zamolio sendvič, a kako mu nije znao koliko naplatiti Pat mu je uzeo samo novčić. Tada uopće nije probao slučajno osmišljeni sendvič, a vozač taxija dobacio im je kako trebaju zaboraviti na prodaju hot dogova i kako se trebaju prebaciti na prodaju ovih sendviča. Dvadeset godina kasnije Joe Lorenzo također u želji za osvježenjem dodao je sir i tako je nastao klasik kojem je toliko teško odoljeti.

bijeli kruh
odrezak
miješane gljive
Cheddar sir
luk

Odrezak ispecite na vrućoj tavi po vašoj želji. Izrežite ga na trakice. Miješane gljive prepecite na tavi na malo maslaca s peršinom i češnjakom. Na kriške bijelog kruha stavite odrezak, zatim Cheddar sir i luk izrezan na trakice.

Bahn Mi sendvič - Vijetnam

Radi se o vrsti sendviča koja se tradicionalno služi u pecivu nalik baguetteu koji ujedno naziva i Bahn mi, a nadjeven je različitim slanim dodacima. Tipičan sendvič spoj je mesa (nekad riba) i povrća autohtonih za vijetnamsku kuhinju kao svinjska kobasica (cha lua), korijander, krastavci, ukiseljene mrkve, daikon rotkva, Jalapeño papričicama i majonezom. Baguette je stigao u Vijetnam polovicom 19. stoljeća, a od tada se etablirao kao omiljeno jelo street fooda.

pohani som
baguette
kiseli krastavci
korijander
čili umak

Catfish po' boy on crusty loaf
Getty Images/iStockphoto

Filete soma ispohajte na tradicionalan način, s mrvicama, brašnom i jajima. Baguette namažite čili umakom, dodajte kisele krastavce, svježe sjeckani korijander i izrezane filete pohanog soma.

Croque Monsieur sendvič - Francuska

Ovo je autohtoni francuski sendvič koji je pripremljen s pečenom ili kuhanom šunkom i sirom. Tipičan je za francuske barove i kavane. Postoji i "ženska" inačica ovog poznatog sendviča pod nazivom "croque madame" samo što uključuje i pečeno jaje. Naziv potječe od francuskog glagola "croquer" što znači jesti, gristi" Prvi put se spominje 1910., a spominje se i u Proustovom dijelu "U potrazi za izgubljenim vremenom".

sol i papar
muškatni oraščić
bešamel
Gruyere sir
parmezan
bijeli kruh
Dijon senf
kuhana šunka

Napravite smjesu za bešamel pa je potom začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Umiješajte ribani parmezan. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Kruh tostirajte s obje strane. Na jednu krišku stavite umak, zatim Gruyere, šnitu kuhane šunke, ponovno sir, a na kraju drugu krišku kruha. Sendviče stavite u vatrostalnu posudu, zalijte s ostatkom umaka i pecite oko 5 minuta na 250 stupnjeva.

Sloppy Joe sendvič - Amerika

Ovaj američki div sastoji se od mljevene govedine ili svinjetine, luka, umaka od rajčice ili kečapa te Worcestershire umaka i različitih začina posluženih u pecivu za burgere. Ovo jelo potječe s početka 20. stoljeća. Prije nego je postao "poznati sendvič" ovaj naziv označavao je mjesta gdje se moglo jesti za male novce na brzinu i neformalno odjeven.

mljeveno meso
luk
kečap
smeđi šećer
Worcestershire umak
češnjak
sol i papar
peciva za hamburgere

Sloppy joe burgers with pretzel buns
Getty Images/iStockphoto

Mljeveno meso izdinstajte s isjeckanim lukom i češnjakom. Dodajte smeđi šećer, kečap, sol, papar i Worcestershire umak. Smjesa treba biti gusta, a ne vodenasta, na to pripazite. Peciva za hamburgere lagano tostirajte i napunite ih nadjevom od mljevenog mesa.

Ipak, na kraju putovanja uvijek se lijepo vratiti kući, a složit ćete se u jednom kako je bez majoneze sendvič zapravo bezveze!

Ali dosta priče, SLOŽITE SVOJU SAVRŠENU KOMBINACIJU i osvojite 15 poklon paketa Zvijezda majoneze!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 11:09