RECEPTI KOJE MORATE ISPROBATI

SITNIM KORACIMA DO SVJETSKE SLAVE: Dim sum pileće nogice - tri kuhanja

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Možete samo spustiti dimljeni papak u grah i već ste ga obogatili i učinili zanimljivijim. Ali možete i baciti pogled preko plota te svježim nogicama, svinjskim ili kokošjim, dati glavnu ulogu, onako kako to rade velike europske ili azijske kuhinje
Možete samo spustiti dimljeni papak u grah i već ste ga obogatili i učinili zanimljivijim. Ali možete i baciti pogled preko plota te svježim nogicama, svinjskim ili kokošjim, dati glavnu ulogu, onako kako to rade velike europske ili azijske kuhinje

1. marinada:

500 g pilećih nogica
2 jušne žlice smeđeg šećera
1 l vode
1 jušna žlica tamnog sojina umaka
1 l običnog ulja za prženje

2. marinada:

3 komadića svježeg đumbira (debljine oko 5 mm)
2 mlada luka
1 zvjezdasti anis

3. marinada:

2 čajne žličice osušenog crnog graha
prstohvat soli
1 jušna žlica hoisin umaka
1 čajna žličica maslaca od kikirikija
1 jušna žlica gustina (može i tapioka brašno)
1 jušna žlica rižina vina
2 jušne žlice isjeckanog češnjaka

Za posluživanje:

1 isjeckani svježi čili
2 isjeckana mlada luka

Zagreb, 221019.
Umjetnik Fedor Dzamonja i gastronomad Zoran Simunic pripremali su jela od pilecih i svinjskih nogica.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Odrežite kandže i operite nogice. U dubljoj posudi otopite šećer u vodi na srednje jakoj vatri i ohladite. U drugu posudu stavite sojin umak. Nožice prvo umočite u šećernu otopinu/sirup, a potom u sojin umak. Zagrijte ulje na temperaturu za prženje (od 175 do 190°C) i pržite nogice (dio po dio) 4-5 minuta. Gotove su kad potamne i nabubre te budu hrskave na dodir. Izvadite i stavite na papirnati ubrus, odnosno ocijedite od viška masnoće. Ponavljate postupak dok ne ispržite sve nogice. U novoj posudi zamiješajte sastojke od druge marinade, stavite nogice i neka kuhaju na laganoj vatri od 40 do 60 minuta dok koža ne bude mekana. Pomiješajte sastojke treće marinade i stavite nogice koje ste prethodno uzduž presjekli na dva dijela. Neka odstoje 15-ak minuta. U međuvremenu pripremite dim sum za parenje (ako nemate, može poslužiti širi lonac u koji ste stavili rešetku s nogicama npr. od mikrovalne pećnice i pripadajući poklopac), a nogice podijelite u zdjelice, podlijte umakom i pospite čilijem i mladim lukom. Parite desetak minuta i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2025 05:44