Tanjur uspomena

Sjećate li se ovog jela? Kao djeca ga nismo voljeli, a danas bismo sve dali da nam ga baka skuha

 Al Gonzalez/Getty Images/istockphoto
Kod ovog jela nema sredine! Prisiljeno zelje ili obožavaš ili ga ne možeš smisliti, ali ako nešto može vratiti uspomene mirisima ili okusima, onda je to tanjur ovog priprostog variva

Kad dođu hladniji dani, svi se poželimo tanjura vrućeg jušnog jela. I onda kuhamo grah, radimo juneći gulaš, varivo od mahuna ili pašta-fažol, no nerijetko nam se, pogotovo dok ga još ima, na meniju nađe i slatko zelje. Premda mnogi za ovo jelo, koje je najpoznatije kao prisiljeno zelje, imaju svoj recept, prisjetili smo se onog po receptu Mire Vučetić, iz njezine "Velike knjige kuharstva", jer je ovo jedno od onih jela koje nas i mirisima i okusima momentalno vraća u djetinjstvo. Iako ga se najčešće servira bez ičega, prijat će i ako uz tanjur slatkog zelja poslužite faširance ili domaću kobasicu. Također, ako volite, prisiljeno zelje možete i "zapapriti", najbolje feferonkom da bude kako treba - po starinski i običajima.

Trebat će vam:

1 kg zelja
4 dkg mast
3 dkg brašna
1/2 kg rajčica
kumin
2 dkg luka
ocat
sol i papar

Priprema:

Zelje i rajčicu operite, posušite i narežite - zelje na uže rezance, a rajčicu na četvrtine.

Rajčicu stavite kuhati pa je, kad je kuhana propasirajte i začinite sa soli i paprom.

U duboki lonac stavite kuhati vodu, malo octa, sol i zelje. Pospite kuminom.

Dok se zelje kuha pripremite zapršku - na masnoći pirjajte prženi luk, dodajte mu brašno, a kad se preprži i kuhanu pasiranu rajčicu.

Kad je zelje kuhano, a to je vrlo brzo, prelijte ga zaprškom i nastavite kuhati još 5-10 minuta, ali pazite da se zelje ne prekuha. Začinite po ukusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 11:35