DANAS ZA RUČAK

Sjećate li se ovog klasika iz djetinjstva? Danas kuhamo jeftino jelo koje obožavaju i Talijani

 Streetkitchenhu Instagram/
Osim u Italiji i kod nas, ovo jelo popularno je i u Mađarskoj gdje ga rade s krpicama i mađarskom crvenom paprikom

Napravljeno od sastojaka koje uvijek imamo u kuhinji, podložno improvizaciji i jelo koje nas već na sam spomen vraća za stol u staru kuhinju iz djetinjstva, grenadir marš je klasik koji obožavamo. Nevjerojatno je jednostavan za pripremu, a često se posluživao kao zasebno jelo, uz kobasice ili ostatke od nedjeljnog pečenja koje je trebalo potrošiti.

image
Al62/Getty Images/istockphoto

No, možda manje poznata činjenica kod nas, ali varijancija grenadir marša zapravo se kuha i u Italiji. Zovu ga još i pasta e patate i u pitanju je bogato, zasitno jelo puno okusa, a napravljeno od malo sastojaka. Osim tjestenine i krumpira, Talijani obično dodaju i mrkvu i celer, ponekad i pancetu ili guanciale, rajčice, ali i Provolone sir ili parmezan te ovo jelo jedu na žlicu. Upravo jedan takav recept pronašli smo na portalu Saveur. Uz male preinake, ostavljamo ga u nastavku.

Trebat će vam:
maslinovo ulje
1 režanj češnjaka
1 srednja mrkva
1 srednji celer (stabljika)
sol
3 žlice umaka od rajčice
5 srednjih krumpira
povrtni temeljac
tjestenina
Provolone sir
Priprema:
U veliku posudu stavite najprije ulje, sitno sjeckani češnjak, sjeckanu mrkvu, celer i luk. Dodajte malo soli. Pirjajte na srednjoj vatri oko 20 minuta. Dodajte umak od rajčice, krumpir i još soli pa kuhajte uz povremeno miješanje ili dok krumpir malo ne omekša, oko 20 minuta. Dodajte 5 šalica temeljca, smanjite vatru, poklopite i kuhajte 20-ak minuta. Otklopite i dodajte sitnu tjesteninu pa kuhajte dok tjestenina ne postane al dente. Trebate dobiti gustu juhu s komadićima tjestenine i povrća. Maknite s vatre i dodajte sir pa sve pomiješajte i poslužite.

Također, vrijedi spomenuti kako, osim nas i Talijana, varijantu grenadir marša jedu i Mađari. Nazivaju ga krumplis teszta i također slovi za jelo koje se priprema na dane kada se pazi na svaku kunu. Mađari kod pripreme koriste kockastu tjesteninu, poput one koju mi nazivamo krpice i dodaju tek klasične sastojke kao što je luk, krumpir i crvena paprika. Ovo jelo poslužuju uz kisele krastavce.

No, bez obzira na to gdje živite, povremeno si dopustite čašćenje kombinacijom krumpira i tjestenine i napravite ovo jelo. Osim što će vas okusima barem nakratko vratiti u djetinjstvo, bit će jeftina opcija ručka koja bi se mogla svidjeti cijeloj obitelji i koja će vas sitima držati satima. U nastavku potražite naš recept za grenadir marš.

Trebat će vam:

1 glavica luka

2 krumpira

400 g sitnije tjestenine

Mast ili ulje

2 žličice crvene paprike

Lovorov list (po želji)

Sol i papar

Slanina i kobasice (po želji)

Priprema:

Na masti ili ulju najprije pirjajte na kockice nasjeckani luk. Kada postane staklast i dobije zlatnu boju, dodajte kockice očišćenog krumpira. Kratko pirjajte, dodajte crvenu mljevenu papriku, a ubaciti možete i lovorov list. Prelijte vodom ili temeljcem toliko da pokrije krumpir i krčkajte dok se krumpir ne skuha. Po potrebi dodajte još tekućine. Začinite soli i paprom. Tjesteninu skuhajte zasebno pa je pred kraj kuhanja pomiješajte s krumpirom. Želite li pojačati jelo, prije nego što na masnoću stavite luk, kratko pirjajte komadiće slanine, a u jelo možete dodati i na kolutiće narezanu kobasicu. Jelo na kraju možete posipati svježim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:03