Opako dobro jelo

Slasna sporo pečena junetina natjerat će vas da sastružete sve ostatke iz posude za pečenje

 Mizina/Getty Images/istockphoto
Kod provjerenog mesara nabavite juneću koljenicu i uzmite si vremena kako biste pripremili ovu pravu mesnu poslasticu

Tražite li ideju što pripremiti za obiteljski ručak za više članova, sporo kuhana junetina dobro je rješenje. Osim što će vaši ukućani uživati u mesu koje se rastapa u ustima, nakon što se najedu mesnog pečenja, najslađe će im biti umakati kruh u posudu za pečenje kako bi pokupili sve okuse koji su se nakupili na njenom dnu. Zato preporučujemo da, osim ukusnog priloga mesu poput krumpir-pirea, riže ili pak pečenog krumpira, poslužite i meki kruh koji je posebno pogodan za namakanje u umaku od pečenja.

image
Mizina/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

1 kg juneće potkoljenice
4 žlice glatkog brašna
začini po želji
maslinovo ulje
2 velika luka
1 češanj češnjaka
1 žlica pirea od rajčice
nekoliko grančica ružmarina
nekoliko grančica timijana
350 ml crnog vina
320 ml goveđeg temeljca
½ male vezice peršina
sol i papar

pire krumpir

Priprema:

Juneću potkoljenicu narežite na komade i uklonite višak masnoće. Brašno pomiješajte s omiljenim začinima, pa njime pospite komade junetine i otresite višak. Zagrijte žlicu maslinova ulja u velikoj tavi. Zapržite govedinu, ako treba i u turama, i izvadite je na tanjur. Luk narežite na kockice, a češnjak zgnječite, pa ih pecite na malo više maslinova ulja u velikoj posudi s poklopcem dok luk ne omekša i postane proziran. Umiješajte pire od rajčice, ružmarin i timijan te kuhajte minutu. Dodajte crno vino, prokuhajte pa dodajte govedinu. Ulijte temeljac i promiješajte. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri dva do tri sata ili dok se govedina ne počne raspadati. Provjerite napredak nakon dva sata. Pri kraju začinite solju i paprom po potrebi te poslužite s pireom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:14