MALO DRUGAČIJI RECEPTI

Slasna zeljanica, sočna rolada i palačinke: Blitva i špinat u 7 provjereno dobrih kombinacija

Špinat i blitva ne moraju biti samo na lešo, evo sedam dobrih ideja kako iskoristiti vrećicu punu omiljenog zelenja

Iako krumpir s blitvom na lešo uvijek najradije biramo uz sočnu, pečenu ribu, a špinat rado jedemo u kremastoj varijanti, s faširancima i jajem, postoji daleko više načina kako ih iskoristiti, a da od omiljenog zelenja napravite ručak kojeg će se tražiti porcija više. I špinat i blitvu, primjerice, spojiti možete sa sirom pa umotati u finu zeljanicu, napraviti možete i popečke ili šaku opranog i nasjeckanog zelenog lisnatog povrća ubaciti u lonac s varivom. Svakom od pobrojanih jela dat će novu dimenziju i učiniti ih zanimljivijima, bogatijima i, na kraju, zdravijima.

KAKO KUHATI ŠPINAT I BLITVU?

Upamtite da su špinat i blitva prilično nježno lisnato povrće koje ne trpi predugu obradu. Kada ih dodajete pitama ili popečcima, bacite ih na vruću tavu s malo maslinova ulja pa pirjajte minutu ili ubacite u kipuću vodu i izvadite nakon minute ili dvije, tek toliko da povenu.

Ako ih blanširate, odmah nakon vruće voće, prebacite ih u ledenu kupku (voda s ledom ili jako hladna voda) kako bi zadržali lijepu, zelenu boju.

U slučaju da ih ubacujete u variva, rižota ili tjestenine, napravite to tek zadnju minutu kuhanja jela. Koristite li, pak, mladi špinat, termička obrada u većini slučajeva uopće nije potrebna.

image
Alvarez/Getty Images

ZA POČETAK, RAZMISLITE O SOČNOJ ROLADI

Ova rolada od slanog biskvita i punjenja od sirnog namaza, špinata i šunke idealna je opcija za druženja s ekipom, ali napraviti je možete i za malo posebniju večeru ili je ponijeti na posao za gablec. Priprema nije komplicirana ako ste već dobro upućeni u pripremu slatkih rolada, a punjenje uvijek možete prilagoditi samo svom ukusu. Umjesto šunke, primjerice, koristiti možete i tunu ili u potpunosti izbaciti meso i ribu pa je napraviti u vegetarijanskoj varijanti.

Slana rolada sa špinatom i šunkom po receptu Slavice Šagolj

Za biskvit će vam trebati:

5 jaja
200 ml jogurta
žličica soli
1 prašak za pecivo
prstohvat dimljene crvene paprike
150 g brašna
50 g ribanog parmezana

Za nadjev:

250 g svježeg špinata
150 g pečene šunke
250 g sirnog namaza
prstohvat soli
prstohvat papra
50 g kapara

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg. Žumanjke zajedno s jogurtom lagano miksajte. Dodajte sol, dimljenu crvenu papriku i parmezan. Umiješajte brašno s praškom za pecivo. Ručno umiješajte snijeg od bjelanjka. Lim za pečenje dimenzija 35 x 25 cm obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu na njega, stavite u pećnicu i pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Pečeni i još topli biskvit zarolajte u roladu uz pomoć papira za pečenja na kojem se biskvit pekao ili uz pomoć pamučne krpe. Pustite sa strane da se ohladi.

U međuvremenu kratko blanširajte špinat. Blanširan špinat uronite u hladnu vodu te stavite na kuhinjski ručnik da uklonite tekućinu. Sirni namaz začinite solju i paprom te dodajte kapare. Ohlađen biskvit pažljivo odmotajte te namažite sirnim namazom, po njemu složite špinat te šunku. Lagano sve zarolajte pazeći da vam nadjev ne izlazi. Roladu ponovno zamotajte u papir za pečenje ili foliju i stavite u hladnjak prije posluživanja.

image
Berislava Picek/Cropix/

DIP KOJI ĆE RASPAMETITI EKIPU

Ako vam već dolazi ekipa, a vi ih zbilja želite impresionirati, možda je vrijeme da razmislite i o stvarno dobrom dipu. Poslužiti ga možete uz grickalice kao što su čips i tortilje, uz tostirani kruh koji ste natrljali češnjakom ili ga napraviti u malo gušćoj varijanti pa namazati na kruščiće, dodati komadić slanine i suhe kobasice i sve zajedno poslužiti kao jednostavan, a preukusan zalogaj. Na kraju, uvijek možete napraviti i prejednostavne krekere sa sjemenkama priprema kojih će vam oduzeti 10-ak minuta, a odlično će se složiti uz kremasti dip.

Dip od sirnog namaza i špinata i krekeri po receptu Lidije Lončarić

Za dip:

200 g sirnog namaza

1 šaka svježeg špinata

2 žlice kiselog vrhnja

1 žlica parmezana ili drugog tvrdog ribanog sira

1 glavica češnjaka

maslinovo ulje

sol i papar

Za krekere:

200 g sjemenki (suncokret, buča, sezam...)

50 g mljevenog badema, lješnjaka ili drugih orašastih plodova

2 bjelanjka

sol

Priprema:

Najprije miksajte bjelanjke sa soli dok ne dobijete snijeg. U bjelanjke umiješajte sjemenke i orašaste plodove i dodajte još soli po potrebi. Smjesu rasporedite po papiru za pečenje, prekrijte drugim papirom pa valjkom razvaljajte što tanje. Prebacite u posudu za pečenje, napravite uzorak ili ostavite kako je i pecite na 160 stupnjeva 15 minuta, a zatim još 15 minuta na 100 stupnjeva. Pustite da se ohladi pa potrgajte na manje komade. Glavici češnjaka odrežite vrh, posolite i nakapajte maslinovim uljem. Umotajte u foliju i pecite oko 40 minuta na 200 stupnjeva. Špinat očistite i pirjajte ga na malo maslinova ulja dok ne povene. Izvadite ga iz tave i dodajte sirni namaz. Kuhajte na laganoj vatri dok se u potpunosti ne otopi. Dodajte sol i papar, zatim pečeni češnjak koji ste istisnuli iz opne, špinat i ribani sir. Na kraju dodajte žlicu ili dvije kiselog vrhnja. Dobro promiješajte i prebacite u tanjur ili zdjelicu. Pokapajte maslinovim uljem i pospite sjeckanim mladim lukom i začinskim biljem po želji. Dodati možete i malo limunove korice. Poslužite s krekerima.

image
Lidija Lončarić/

GLJIVE I ŠPINAT S ROŠTILJA

Ako ste, pak, u potrazi za dobrim i malo drugačijim prilogom uz slastan roštilj, razmislite o šampinjonima punjenim parmezanom, mozzarellom i špinatom. Bogatog okusa, sočne gljive dobro se slažu uz svaki komad mesa, a poslužiti ih možete i kao zasebno jelo, uz zdjelu salate. Također, osim na roštilju, završiti ih možete i na grill tavi ili u pećnici.

Punjenje gljive sa špinatom po receptu Slavice Šagolj

Trebat će vam:

10 velikih šampinjona

250 g svježeg špinata

2 češnja češnjaka

4 žlice maslaca

4 žlice parmezana

4 žlice mozzarelle

2 žlice vrhnja za kuhanje

sol i papar

Priprema:

Špinat vrlo kratko blanširajte te usitnite. Špinatu dodajte usitnjen češnjak, maslac, svježe naribani parmezan i mozzarellu narezanu na jako sitne kockice. Dodajte sol i papar te sve dobro promiješate. Gljivama maknite stapku. Smjesom napunite klobuk. Stavite na rešetku roštilja i pritom pripazite da vatra bude blaga. Pecite dok se gljive ne ispeku, a sir otopi.

image
Berislava Picek/Cropix/

BLITVA NA ŽLICU: OMILJENO GUSTO VARIVO

Volite li gusta variva, ovo s mrkvom, cvjetačom, blitvom i još kojim drugim komadom povrća bit će idealan odabir za jednostavan ručak usred tjedna. Radimo ga kada se zaželimo tanjura utješnog jela na žlicu, a po potrebi dodajemo i komadiće piletine ili, još jednostavnije, kolutiće kobasice. Varivo možete poslužiti uz tostirani kruh ili bez, dovoljno je bogato i zasitno već samo za sebe.

Varivo od blitve po receptu Lidije Lončarić

Trebat će vam:

1 poriluk

pola muškatne ili neke druge buče

2 mrkve

manji komadić korijena celera

3-4 stabljike blitve

malo cvjetače

1 mladi luk

1 šaka svježeg peršina

2 žličice dimljene crvene paprike

2 žličice kurkume

1 lovorov list

sol i papar

čili prema želji

povrtni temeljac ili voda

ulje

Priprema:

Na ulju prema želji najprije pirjajte nasjeckani poriluk. Dodajte nasjeckanu mrkvu, celer i buču, pa još kratko pirjajte, a zatim ubacite i cvjetaču i drugo povrće koje koristite. Sve osim lisnatog povrća (blitve, kelja...). Dodajte začine, dobro promiješajte i prelijte povrtnim temeljcem ili vodom, tek toliko da prekrije sve sastojke. Kuhajte 20-ak minuta, ili dok povrće ne omekša. Odvojite malo variva i blendajte kako biste dobili kremastu juhu. Vratite u lonac. Dodajte lisnato povrće nasjeckano na komadiće, dodajte još tekućine prema potrebi i kuhajte 2-3 minute na jakoj vatri. Na kraju sve pospite svježim mladim lukom i peršinom. Poslužite toplo.

image
Lidija Lončarić/

ZELENE PALAČINKE ZA ZABAVNIJI RUČAK ILI VEČERU

Napravite klasičnu smjesu za palačinke pa dodajte i blanširanu te blendanu blitvu. Dobit ćete lijepu boju, koja će palačinke učiniti primamljivijima onima najmlađima, a zatim ih možete puniti slanim nadjevima po želji. U njih možete staviti klasičan nadjev od šunke i sira pa ih zapeći ili ih, kao naša Slavica Šagolj, puniti paštetom od tune. Zarolajte ih narežite na kolutiće veličine zalogaja ili elegantno preklopite i poslužite kao neobično predjelo.

Zelene palačinke po receptu Slavice Šagolj

Za palačinke:

200 - 250 g brašna
1 jaje
200 ml mlijeka
2 žlice kokosova ili maslinova ulja
sol
100 - 150 g blitve

Za paštetu:

1 konzerva tunjevine
3 jaja
3 kisela krastavca
90 g majoneze
zrnati senf
25 g maslaca

image
Marko Miščević/Cropix/

RIŽOTO ZA NAJMLAĐE

Želite li pripremiti jelo koje će se svidjeti baš svima za stolom, od onih najmlađih do najstarijih, razmislite o ovom rižotu. Priprema je jednostavna, rižoto izgleda efektno, posebice ako mu dodate jaje na oko i, najbolje od svega, kod pripreme nećete uprljati previše suđa. Pratite upute i ispast će savršeno kremast, a ako koja žlica i ostane u tavi ili loncu, uvijek ga idućeg dana možete ponijeti na posao. Bit će dobar gablec čak i hladan.

Rižoto za najmlađe po receptu Nastasje Chiare Petrić

Trebat će vam:

1 šalica arborio riže
1 veći luk srebrenac
2 režnja češnjaka
3 šake svježih listova špinata
1 šalica graška
pola šalice ribanog parmezana
2 kockice maslaca
oko 750 ml povrtnog ili mesnog temeljca
+ jaje na oko

Priprema:

Očišćeni i oprani špinat stavite u posudu i izmiksajte štapnim mikserom s jednom šefljom toplog temeljca. U loncu na maslinovu ulju popržite sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte rižu i protisnuti češnjak, pržite još kratko te postupno podlijevajte temeljcem dok riža ne postane al dente. Prije zadnjeg ulijevanja temeljca dodajte grašak, a na samom kraju i izmiksani špinat. Rižoto dovršite s parmezanom i maslacem, začinite solju i paprom po želji, a servirajte ga s jajem na oko.

image
Berislava Picek/Cropix/

NAJSLAĐE ZA KRAJ: SLASNA ZELJANICA

Osjećate li se dovoljno ambiciozno, uvijek možete napraviti i domaću zeljanicu. Iako se na prvu može učiniti kao previše posla, priprema uopće nije toliko komplicirana, a rezultat je slasna pita koja će sa stola nestati prije nego što mislite. Koristite mladi špinat, a na kraju sve prelijte mlijekom kako bi pita bila još slasnija.

Pita od špinata i sira po receptu Anite Šarić

Za tijesto:

500 g glatkog brašna
2 žličice soli
2 dcl mlake vode

Za nadjev:

500 g svježeg sira
2 velika jaja
500 g mladog špinata
sol i papar

Za preljev:

1 dcl mlijeka

Priprema:

U brašno dodajte sol i zamijesite elastično tijesto. Mijesite ga rukom oko 10-minuta i ostavite u pobrašnjenoj posudi da odmori oko pola sata. U posudi pomješajte sir, jaja, sol, papar i prethodno blanširani i na sitno narezani špinat. Na stolu valjkom razvaljajte tijesto u što veći krug. Poškropite ga lagano uljem i ostavite da odmori još 15-ak minuta. Zatim tijesto razvucite što tanje možete. Nadjev poredajte po rubovima tijesta i zarolajte do polovice. Dobiti ćete dvije velike ‘‘zmijice‘‘. U prethodno namašćeni protvan motajte tijesto s nadjevom u oblik velikog puža. Stavite peći na 200 stupnjeva u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 40 minuta. Zatim pitu prelijte s 1 dcl vrućeg mlijeka i vratite u pećnicu na još par minuta.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:09