RECEPT DANA

Slasni juneći šniceli u toću po receptu stare gostione s najboljim pire krumpirom na svijetu

Tom Dubravec

 Tom Dubravec/
Zašto danas ne biste pripremili odreske u toću i dogurali do savršenstva u pripremi pire krumpira?

Ručak koji radimo za vikend obično je bogatiji i izdašniji pa nam je palo na pamet da bismo mogli pripremiti juneće šnicele u toću po receptu iz gostionice Planjak koja ima tradiciju preko 80 godina, a nalazi se na Korčuli. Radi se o vrlo jednostavnom jelu uz koje je najbolje poslužiti pire krumpir.

U Planjaku je počinjalo i završavalo sve. Kad se hodilo u škoje, pogotovo prin nego su se ukazali kafići, prvo se hodilo na kafu i dogovor u Planjak di se čapava zalet, a onda u niku uru partenca, barkon put škoje. Kad se vraćalo iz škoja, opet ista pisma obavezno se ‘svratilo‘ u Planjak i ostajalo uz jiće i piće do kasnih noćnih uri. To je bi redoviti litnjonedjeljni raspored, bila to obična nedija, praznik, oli bog mu da pokoj, Dan ribara na Badiji. Čini mi se sad ćut gromoglasno pivanje iz Planjaka i kad bi se stvorila takva atmosfera ni bilo ni lako poć doma. Meni pogotovo, uvik san hodila tamo di je šušur. A doma su slidili muzuni, fote i pjuske, pogoto onda za nas mladje. Di si bila, kako te ni sram, vidi kako vonjaš, opet si fumala, što nisi došla s braćom itd. Pjesmarica uvik ista. Planjak je bi, recimo, jedan narodni tinel - dnevni boravak - Vanja Vilović, Korčulanka o gostionici Planjak

Meso

U mesnici tražite mesara da vam nareže odreske od junećeg buta koji su idealni za ovakav tip jela poput pirjanih odrezaka jer je mekano i mišićavo. Odresci ne bi trebali biti previše tanki jer ćete ih prije termičke obrade istući da dodatno omekšaju, uvaljati u oštro brašno pa lagano zapeći s obje strane.

Pire

Smatra se da je najbolji recept na svijetu za pire krumpir onaj francuskog kuhara Joëla Robuchona koji je stajao iza dvadesetak restorana na tri kontinenata s ukupno 30 Michelinovih zvjezdica. Priču o životu ovog velikog chefa pročitajte ovdje. Da bi pire krumpir ispao savršeno, hladnu vodu u kojoj se kuha krumpir najprije posolite, a zatim dodajte još soli kada je pire gotov. Također, koristite ručni alat umjesto blendera ili multipraktika. Pri dodavanju maslaca možda će vam se u početku učiniti kao da radite nešto pogrešno i maslac se u potpunosti ne povezuje s krumpirom, no kada dodate i umiješate cijelu količinu, spojit će se u kremastu smjesu kojoj je onda dovoljno još samo dodati mlijeko.

NAJBOLJI PIRE KRUMPIR NA SVIJETU

Trebat će vam:

  • 1 kg krumpira
  • 250 g maslaca
  • 250 ml mlijeka
  • Sol i papar

Priprema:

Najprije stavite krumpir u veću zdjelu s dvije litre hladne vode. Dodajte žlicu soli i kuhajte dok nož lagano ne sklizne kroz sredinu krumpira. Krumpir ocijedite, ogulite, pretvorite u pire pa ga vratite u posudu i kuhajte na srednjoj vatri uz neprestano miješanje oko 5 minuta. Za to vrijeme manu posudu napunite vodom pa je ispraznite, ali nemojte brisati krpom već u tako vlažnu dodajte mlijeko i pustite da zavrije. Nakon 5 minuta miješanja krumpira, smanjite vatru pa dodajte kockice hladnog maslaca. Neprestano miješajte dok ne dobijete kremastiji pire. Dodajte vruće mlijeko i miješajte dok krumpir ne upije mlijeko. Na kraju začinite soli i paprom.

Trebat će vam:

500 g junećih odrezaka od buta

1 žlica masti

2 mrkve

2-3 kapule

3 režnja češnjaka

1 žlica konšerve (koncentrata od rajčice)

4-5 suhih šljiva

1 svežanj peršina

100 ml crnog suhog vina

80 g oštrog brašna

1 list lovora

sol, papar

za finiš malo maslinova ulja

Šnicele istucite da omekšaju i uklonite žilice. Potom uvaljajte u brašno, višak brašna otresite. U međuvremenu zagrijte mast te zapecite šnicele s obje strane i izvadite na ubrus da se odmore. Na toj masnoći pirjajte kapulu izrezanu na sitno i naribanu mrkvu. Kada sve zažuti i omekša, dodajte češnjak. Pojačajte vatru i zapecite “konšervu”. Potom dodajte crno vino dok ne zavrije. Vratite meso, dodajte šljive, preostale začine i kuhajte na lagano dok meso ne omekša - cca 90 minuta. Poslužite s pire krumpirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:31